Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänta med att bygga ut Lillänge ännu mer

140 jobb tillkommer i Lillänge enligt kommunens nya underlag efter återremitteringen av detta ärende, men 100 jobb försvinner i stadskärnan, alltså blir det endast 40 nya jobb netto!

Utifrån den beräkningen är Socialdemokraterna beredda att köra över övriga politiska partier, offra mångfalden av den småskaliga handeln i stadskärnan och dessutom, på skattebetalarnas bekostnad, ta cirka 55 miljoner kronor för att flytta en väl fungerande förskola.

Vad innehåller den dolda agendan? Ingen politiker kan väl fatta sådana beslut om det inte finns något annat som väger mycket tyngre.

Kommunens nya konsekvensanalys visar att cirka 100 jobb och minskad handel på cirka 110 miljoner kommer att försvinna från stadskärnan. Det innebär att minst ett 30-tal butiker sannolikt kommer att upphöra, och det är de små privata handlarna som ryker först.

Vilka konsekvenser får det för attraktionskraften för vår stad? Vad är det som ska locka människor att komma hit? En massa lådbutiker har de ju på hemmaplan.

Den här utvecklingen har vi sett i de flesta städer som tillåtit externhandeln att växa sig allt för stark, och de har inte återhämtat sig under överskådlig tid.

På kommunens hemsida kan vi läsa om hur man värnar om miljön och en ekologiskt hållbar utveckling. Trenden utomlands är att man går ifrån stora externa köpcentrum och satsar mer och mer på handel och service i närboendemiljö.

Det blir färre ungdomar som tar körkort på grund av miljöideologiska skäl. Det ter sig väldigt kontraproduktivt av kommunen att rusta för kraftigt utökad externhandel sett ur detta perspektiv.

Det måste finnas andra företag att attrahera än externa investmentbolag som bygger upp och säljer vidare utan minsta intresse för de städer där de drar fram.

Vår vision är att Östersund ska vara den unika, urbana, levande staden med många lokala aktörer och mycket här-producerat. Det är en vision som stämmer betydligt bättre in på det miljö- och hållbarhetstänk kommunen presenterar på sin hemsida och med tanke på det håll trenden går åt.

Nordanalys har på vårt uppdrag genomfört en opinionsundersökning som är statistiskt säkerställd och som tydligt styrker den ståndpunkt vi haft hela tiden: Vänta med beslut om ytterligare exploatering av Lillänge tills det som redan är planlagt (området mellan Jula och Ica Kvantum) är klart och utvärderat!

Kommunens kompletterande analys av samhällskonsekvenserna styrker också våra farhågor att centrumhandeln kommer att ta stor skada.

Vi märker att fler inom Centerpartiet har börjat lyssna på våra argument, vilket hedrar dem. Det visar att demokratin fungerar och att de kanske ändå värnar om småföretagarna som de gjort gällande.

Vi känner oss optimistiska inför kommunfullmäktige nästa vecka!

Annette Lindow, ordförande Östersund Handel

Lennart Ögren, Buketten i City

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel