Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VÄNTA MED PUBLICERINGLänsfilm kan bli internationellt ljudkonstverk

För att med sin konst närma sig den pågående filmfestivalen, vill ljudkonstnären Mikael Bojén använda filmljud i sina installationer. Första valet föll av en slump på Clara Bodéns festivalaktuella film "Lägenhet+bil+allt jag har och äger".

Ljudkonstnären Mikael Bojén i Göteborg är musiker i grunden och arbetar för närvarande med projektet "Passage". Det hela går ut på att ljudsätta det offentliga rummet.

Det började med att han med hjälp av ljudkollage satte ljud till Teater Trixters entré, vilken är omgärdad av buller. Frågan man ställde sig var huruvida ljud kunde förändra en plats.

I och med den pågående internationella filmfestivalen i Göteborg fick Mikael idén att försiktigt närma sig film i sitt passage-projektet.

– Jag tänkte att vi kanske kunde hitta en film att ta ljud ur och spela i en passage. Till min hjälp med urvalet ur festivalens stora utbud, hade jag Britt-Marie Widheden, som ju är från Jämtland. Det kan kanske ha bidragit till att Claras film fanns med, berättar Mikael.

Clara Bodén var omgående positiv till idén.

– I och med att hon var med direkt var processen i gång. Men vi är just nu egentligen enbart i steget innan själva början, säger Mikael glatt och fortsätter:

– Jag bad att få filmljudet. Ur det plockade jag ur ett ljud som jag på festivalens första dag placerade i en passage som ligger 2,5 stenkast från filmfestivalens hjärta på Järntorget i Göteborg. Nu har vi även ur Claras bilder gjort lågupplösta detaljförstoringar som ska vara en del av verket, säger Mikael.

Själva ljudet som han har hittat gillar han verkligen:

– Det är en fantastiskt fin liten ljudslinga, med fotsteg i skare och snöstormsljud – jag ryser nu när jag berättar om det. Det är ljud man blir drabbad av, lite Brian Eno-aktigt, säger Mikael.

Just nu utvecklas verket i en passage mellan ett parkeringshus och Teater Trixters lokal i centrala Göteborg. Bojén vill gärna ha sina verk i "krångliga" och ogästvänliga miljöer, och andra passager som kan bli aktuella kan finnas var som helst i världen.

– Bara det passar och har en mening. Umeå är intressant i och med kulturhuvudstadsåret. Då Claras filmbolag har kopplingar i både Oslo och Östersund, så är naturligtvis även de städerna intressanta. Jag vill gärna ha förslag på platser och passager, säger Mikael Bojén.