Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väntan – och lättnad

Under gårdagen träffade ett flertal personer media och berättade om sina upplevelser efter – och sin väntan på – transplantation.

– Kan man inte få sitt eget liv räddat, så kan man rädda någon annans.

Det säger 23-åriga Tove Jenssen, som ÖP har skrivit om tidigare, som väntat i två veckor på samtalet att en donator hittats för ett nytt hjärta. Hon är den enda i länet som just nu står i kö för nytt hjärta.

Det var i samband med sin andra graviditet som hon märkte att något var fel. Efter undersökning upptäcktes att hennes hjärta var kraftigt förstorat och bara hade en kapacitet på tio procent.

Leif Andersson, som genomgick en hjärttransplantation för 2,5 år sedan, strålar av energi.

– Jag mår som en prins, och har just byggt ett hus. Det gäller att ta vara på det, och även att träna, säger han med ett leende.

Donationsansvariga Caroline Starlander:

– Det finns en missuppfattning om att ens organ kan gå till preparat om man ger sitt medgivande på donationskortet. Vissa organ och vävnader kan, förutom transplantation, gå till forskning. Inget annat.

ÖP har tidigare träffat Tove Jenssen och talat med henne om hur det är att tillbringa dagarna väntandes på ett nytt hjärta. Se det gripande tv-inslaget här nedan.

Vill du veta mer om organdonation så kan du läsa mer här.

Surfar du i mobilen så läser du mer här: http://www.livsviktigt.se/Sidor/default.aspx