Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väntan på besked om rekonstruktion

Saab säger inget. Men rykten och fakta talar i samma riktning. En rekonstruktion av bolaget framstår som enda chansen till överlevnad, när varken ägaren GM eller staten vill skjuta till friska pengar.

Saab Automobiles bolagsstyrelse hade i går ett möte, som dock ajournerades utan att något framkom om vad som sagts. Företagets informationsavdelning ville inte ge några kommentarer. Om man tagit ett beslut om rekonstruktion, kan ansökan om detta lämnas till Vänersborgs tingsrätt redan i dag.

Saabs utsatta läge understryks av att Arbetsförmedlingen nu vidtar åtgärder för att möta eventuella massuppsägningar. 30 extra arbetsförmedlare har avdelats till Trollhättan.

om rekonstruktion, får tingsrätten ta ställning till om ansökan ska godkännas, vilket är inte givet rent formellt.

När tingsrätten godkänt ansökan utses en rekonstruktör, eller eventuellt flera, i samråd med Saab. Dessa har som mest ett år på sig att genomföra rekonstruktionen.

När rekonstruktionen inleds, fryses alla skulder som bolaget har till exempelvis underleverantörer. Däremot betalas alla nya utgifter som uppstår under rekonstruktionens gång, och verksamheten inom företaget fortsätter.

Näringsminister Maud Olofsson (C) upprepade i går i riksdagen att regeringen inte vill ge något direkt ekonomiskt stöd till Saab.

– Vi ska hjälpa de företag som har sunda affärsmöjligheter att utvecklas, sade Olofsson bland annat.

Hon får stöd i flera opinionsundersökningar, där en majoritet av de tillfrågade säger nej till att pumpa in pengar i Saab. (TT)