Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väntan på vård ska vara högst en månad

Folkpartiet delar Framtid för Jämtlands bedömning att hälso- och sjukvården i regionen behöver en nystart och en vitalisering efter snart 100 år av socialdemokratiskt styre. Det är först och främst ett nytt politiskt styre som krävs.

Det måste till fler verktyg för att vända landstingets underskott till en balans i ekonomin. Det behövs både en reducering av kostnader och förstärkning av intäkterna.

I vårt regionprogram redovisar vi några idéer till förändringar som både på kort och lite längre sikt ger effekt på ekonomin och inte minst också bättre service till våra medborgare och besökare i regionen.

Vi föreslår att region Jämtland Härjedalen tar täten i en process som leder till att vi blir som Gotland, en region och en kommun. Ganska omedelbart skulle en sådan kommunreform ge mer än 200 miljoner kronor av våra skattepengar som kunde användas bättre.

På sikt kommer det att ge möjligheter till åtgärder som leder till fler vi blir fler medborgare vilket gynnar en bättre ekonomi.

Primärvårdens organisation i Östersund skulle med en hälsocentral i stället för fem leda till ökad service, ge lägre kostnader genom bättre möjligheter att hantera bemanning och exempelvis slippa transportera ofta äldre patienter först till en hälsocentral och sedan till röntgen på sjukhuset.

I vårt förslag ingår att den centrala hälsocentralen ska bemannas med geriatrisk kompetens och ha ett länsansvar inom området. Ett annat förslag som kan ge lägre kostnader och förbättra omhändertagandet av våra äldre i länet är öka de regelbundna läkemedelsgenomgångarna.

De möjligheter till ytterligare finansiering av hälso- och sjukvården som kömiljarden ger ska givetvis tas tillvara bättre. Det är en ledningsfråga och möjligheten har liksom en hel del annat försummats av den hittillsvarande ledningen. Här måste det till mera ordergivning och verkstad!

Vi vill dessutom lokalt skärpa vårdgarantin till att väntan på vård ska få vara högst en månad.

Vi anser det som en självklarhet att lika villkor ska gälla för offentligt och privat drivna vårdinrättningar. Här tror vi att flera olika vårdgivare kan få ängen att blomstra och gynna en bättre och mer tillgänglig sjukvård i regionen.

De privata företag som levererar sjukvård måste självklart som alla andra i näringslivet få göra vinst så läge som de levererar den vård som vi avtalat med dem om.

Det måste vara roligt och kännas betydelsefullt att arbeta i landstinget. Det finns som vi ser utrymme för att förbättra både karriärmöjligheter, fortbildning och andra insatser. Därmed tror vi att också sjuktalen minskar, personalen stannar kvar och lättare orkar arbeta vidare.

De konkreta åtgärderna ovan skiljer Folkpartiet i flera avseenden från övriga partier. Vi anser att åtgärderna är nödvändiga och hoppas att flera ska inse detta.

Det kommer att krävas ett politiskt ledningsarbete som ger landstinget klara besked om färdriktningen. Folkpartiets företrädare är beredda att med hull och hår medverka till detta.

Lennart Ledin (FP)

Pär Löfstrand (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel