Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väntetid i cancervården ska kortas

En överenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting ska göra att väntetiderna i cancervården blir kortare och vården mer jämlik oavsett landsting. Fem diagnoser omfattas till en början.(TT)

Landstingen ska med stimulanspengar ur en pott på en halv miljard om året rikta in sig på att korta väntetiderna kraftigt för fem vanliga cancerdiagnoser.

– Det är en väldigt viktig överenskommelse, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) på en presskonferens tillsammans med SKL:s ordförande Anders Knape (M), som sade sig vara mycket glad över uppgörelsen.

– Jag hoppas att vi ska kunna se resultat redan i höst, säger Knape.

De fem diagnoser som omfattas av överenskommelsen täcker in cirka 15 000 av de 60 000 cancerbesked som ges varje år. De fem diagnoserna är blodcancer, huvud- och halscancer, matstrupe- och magsäckscancer, prostatacancer samt cancer i urinblåsa och urinvägar.

Sjukvårdsministern säger att ambitionerna, vad gäller de mål för kortade väntetider som sätts, är ambitiösa. För någon av diagnoserna skulle det, om målet nås, innebära att väntetiden kortas med två tredjedelar.

Wikström presenterade redan i höstas planerna på överenskommelsen. Det underlättade att den förra regeringens planer överensstämde med den nyas politik.