Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vapen eller inte vapen

Vid en demonstration i helgen propagerade Pär Löfstrand (FP) för att ta till vapen mot IS. Något som Anna Hildebrand (MP) reagerade på.
– Jag tyckte att det blev obehagligt, säger hon.

Det var i lördags som ett hundratal personer tågade genom staden, efter att Östersundsbon Serhat Uzun bjudit in till en manifestation. Han tycker att Sverige måste göra mer.

– Demonstrationen gick ut på att Sverige måste agera. Det finns hundratusentals kurder som bor i Sverige och folk är upprörda. Frihetskämparna som slås i Kobane borde få hjälp, säger han.

Det var talet som Pär Löfstrand höll som Anna Hildebrand reagerade på. Hon anser att det var fel tillfälle att propagera för att Sverige ska stötta med militära insatser. Men hon håller inte med om att hon därmed tagit ställning för att det bara är humanitärt stöd som krävs.

– Jag tycker bara att det var fel forum. För Sverige går ju inte in som en egen stat utan vi bidrar ju genom FN:s insatser eller om man i EU fattat beslut. Men där skiljer vi oss åt från Folkpartiet, så är det ju.

Även Dagens nyheters uppmärksammade meningsutbytet och ledarskribenten Erik Helmersson skrev en text om det.

"Världen reagerade sent på IS terror, men nu är vittnesmålen så många att det inte går att blunda. Jag vet inte hur representativt uttalandet i Östersund är för stämningen i partiet, men det var just detta många fruktade när MP tog plats i regeringen", skrev han bland annat.

Pär Löfstrand säger att det hör till undantaget att han som lokalpolitiker tar ställning i utrikespolitiska frågor, men föreslår ändå att Sverige borde, bland annat, skicka ammunition.

– Det är inte läge att skicka svenska trupper, men vi måste vara med tillsammans med de andra länderna och ge vårt stöd mot Isis terrorstyrkor. Ska terrorn stoppas krävs det att omvärlden ingriper, säger han.