Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var blir det dyrare?

Öppen fråga till Per Hansson: Vilka nya satsningar i det halvtidsmaterial som landstingsmajoriteten presenterat ger Jämtlands läns landsting nya kostnader och skulle därmed stå i strid med det så kallade omställningsarbetet?


När landstingets politiska majoritet presenterade sitt halvtidsmaterial, (20 februari) diskuterades cancersjukvården. Landstingsrådet Robert Uitto uttryckte sig så här:

”Under åren som är kvar vill vi politiskt titta över cancersjukvården. Vi vill stötta personal med utbildning och även rekrytera egna cancerläkare”.

I både ÖP och LT tolkades detta logiskt som att landstingsledningen ville göra en närtidssatsning inom cancersjukvården, (21 februari). Speciellt som landstingsrådet talade om innevarande mandatperiod.

Bengt Bergqvist har rätt: Ingenting om detta finns i själva halvtidsmaterialet. Men efteråt var det ändå kring cancersjukvården som det kom att diskuteras och en eventuell närtidssatsning här skulle definitivt kosta pengar i strid med omställningsarbetet.

Att landstingets ledande politiker sen gör tillrättalägganden på landstingets hemsida, (24 februari), bland annat efter intern kritik, känns mer som ett försök att släta över sin egen otydlighet.

I första skedet fick politikerna det att framstå som om de var beredda genomföra investeringar utanför rådande ekonomiska utrymme, vilket föranledde ledaren (5 mars).