Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var det kulturhuset som gav Luleå serverhallarna?

Inte en enda av Östersunds kulturpolitiker hade funnit det mödan värt att på tisdag kväll bege sig till Storsjöteaterns foajé för att lyssna till hur det gick till när Luleå kommun i stor politisk enighet 2004 valde att investera 360 miljoner kronor i ett kulturhus.

Men 100-talet intresserade kommuninvånare fick nu höra Luleås kulturchef Åke Broström berätta hur frågan länge stöttes och blöttes, men också att luleborna idag är påfallande stolta över sitt ändamålsenliga bygge som invigdes 2007.

– Och om man som ni har 58 000 invånare är det väl klart att man har råd med kultur - eller?, frågade Broström med lätt ironi.

Överskådligt beskrev han hur det var Luleås starke man som för tiotalet år sedan valde att driva fram kulturhuset, som helt byggdes och även drivs i kommunal regi, utan en krona från vare sig stat, landsting eller andra finansiärer:

– Vi hade stenkoll på budgeten av själva bygget och vi har fortsatt järnkoll på driften, den egna driften är en klar ekonomisk fördel för kommunen.

Vet man om också handeln och näringslivet tjänat rent ekonomiskt på att kommunen gjorde den här investeringen? undrade en åhörare.

– Vi har inga reella tal, men självklart jublar handlarna när det kommer många människor till festivaler och kongresser.

– Och med ett kulturhus är det nog betydligt lättare att ta hem projekt som exempelvis serverhallar, sade Broström med en välplacerad kommentar till dragkampen om den attraktiva miljardlokalisering som Östersund just förlorat mot - Luleå.

Kvällens moderator Catarina Lundström läste upp vad Östersund på sin hemsida pekar ut som särskilt värdefulla kvaliteter för sina invånare: antalet skidspår, skoterspår, cykelvägar, båtplatser, snödjup och avståndet till Åre - men inte ett ord om kultur.

Startskott-gruppen som arrangerade mötet tillsammans med Vuxenskolan kunde inte nog berömma Åke Broström:

– Detta är en regelrätt manual för hur det ska gå till och om vi någonsin tvivlat på att det ska bli ett kulturhus så finns det inga skäl längre.

– Men vi kan också konstatera att Östersund befinner sig ljusår efter Luleå och det är bedrövligt att inga kulturpolitiker är här ikväll, sade Startskotts Jens Ganman.

Två ledande politiker var dock tillräckligt intresserade för att komma till mötet och för den saken belönades både Pär Jönsson (M) och Mona Modin Tjulin (S) med applåder.

– Jag är en sån där trist kamrerstyp som vill hålla hårt i pengarna. Men för att kunna förverkliga ett projekt som detta måste alla invånare bli intresserade och övertygas om värdet, sade Jönsson, som helst såg att näringslivet dras med i ett sådant projekt.

Mona Modin Tjulin försäkrade att hon stöder arbetet för kulturhus och att kulturen spelar positiv roll för Östersunds mål om tillväxt. Hon lovade också att personligen till övriga politiker sprida en doktorsavhandling som studerat just effekterna för Luleå av kulturhusbygget.

Och Åke Broström beskrev hur kulturhuset första året hade 800 000 besök, 200 000 betalande till kulturevenemang, 350 000 besök på biblioteket och 65 000 besök på konserthallarna:

– Det allra mest glädjande är att besökstalen fortsatt att vara konstant höga. Vid starten var intresset så stort att vi fick kommunen att höja våra driftbidrag med fyra miljoner, men de kostnaderna har vi sedan hållit, det är en skyldighet mot luleborna.

– Men jag kan bestämt säga att ingen luleåbo idag ångrar att vi byggde vårt kulturhus. Det är en framgångssaga och ett projekt som nått ut till samtliga invånare och där kulturen dessutom samverkar med idrotten på flera sätt.