Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var det Storsjöodjuret Göte såg i vattnet den där dagen 1982?

Enligt en beräkning som gjorts av föreningen Storsjöodjuret kan det vara så många som 6 000 personer som sett Storsjöodjuret.
Bara några få procent har gått ut med sina vittnesmål. En av dem är Göte Norlander, Krokom, som en oktoberdag för 32 år sedan upplevde något mycket märkligt i Krokomsviken.

Så stod vi där igen.

Med Göte Norlander vid älvens strand. Ja han har klivit ut ur garderoben vad avser Storsjöodjuret. För säkert femtielfte gången berättade han nu om när han och Viktor Orsa tittade ut över vattnet och fick se, ja, vad var det de fick se egentligen?

Göte berättade med intensitet och inlevelse:

– Vi stod och pratade om något helt annat, när vi fick se något hända ute i vattnet.

Vaddå? undrade jag nyfiket.

– Då var det som att det slog upp en våg och jag såg som en uppochnedvänd båt som lyfte sig ur vattnet. Den var väl kanske 60, 70 centimeter hög och det blev svallvågor efter den som skvåschade mot stranden.

Jag tänkte: ”Jag har ju alltid ansett att Göte varit en trovärdig och sansad människa och det tror jag nu också. Om han säger att han sett ett möjligt odjur i vattnet utanför Krokom, ja, då har han förmodligen det.”

Och Göte berättade på:

– Då sa jag, nu du Viktor, nu såg vi allt Storsjöodjuret!

– Nähä, det har vi inte, svarade han, han ville nog inte skylta med den upplevelsen, sa Göte.

Det skulle dröja flera decennier innan Göte berättade för andra om sin upplevelse. Men nu har allt det där släppt och han är dessutom med i föreningen Storsjöodjuret.

– Det är ett seriöst arbete vi gör för att samla in dokumentation och sprida nyheter om vad som händer när det gäller odjursobservationer.

Göte berättade att flera hade sett odjuret i Krokomsviken, ända in i modern tid. Och han berättade om paret som åkte båt och fick odjuret alldeles intill båten i älven mellan Hägra och Krokom förra sommaren.

– Den slog upp alldeles intill båten och simmade under och till andra sidan.

Men du Göte, undrade jag, om jag skulle ställa en kritisk fråga?

– Javisst, fråga du.

– Under alla dessa år har det inte kommit fram en enda bild på odjuret, talar inte det emot dess existens?

– Nja, du vet, under åren har det inte alltid varit så att man haft en kamera tillgänglig eller att man i den stund det hela skett har haft sinnesnärvaro att tänka på att man skulle ta ett fotografi. Jag tror dock att det numera med alla mobiltelefoner och den teknik som finns en dag kommer att tas en bild.

Någonting såg Göte där i vattnet.

Och något verkar det vara som finns i djupet av sjön.

Frågan är bara vad?

– Om det är ett odjur eller någon sorts fisk, stora regnbågsöringar eller kanske någon form av mal, det kan man inte säga. Men det är viktigt att de som sett något verkligen får stöd och möjlighet att berätta om sina upplevelser. Där kan vi inom föreningen agera, sa Göte.

I bakgrunden låg den väldiga vita viken med sitt lugna, frusna vatten.

Men vad fanns under isen? Hur många har sett något?

Enligt föreningens beräkningar är det många som är vittnen, men som inte vågar kliva fram eftersom deras upplevelse skulle ifrågasättas.

– Utifrån antalet observationer plus beräknat mörkertal har vi kommit fram till att mellan 5 000 och 6 000 personer sett odjuret.