Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var femte tvättar inte händerna

Jobbtoaletten används till så mycket mer än vi vanligen kanske tror, visar en ny undersökning. En del pratar i telefon där, tar en tupplur eller gråter en skvätt. Det finns till och med de som jobbar på toa.

Annons

Men alla använder inte jobbets wc. 14 procent tycker att den är så sunkig att de bara utnyttjar den i nödfall, visar Toalettbarometern från hygien- och skogsindustriföretaget SCA.

Enligt undersökningen slarvar var femte person med att tvätta händerna efter ett toalettbesök. Slarvigast är unga upp till 30 år, och män.

– Det är allvarligt. Det är viktigt att tvätta händerna för att minska smittspridning. Tyvärr hoppar många över det eller så skvätter de bara lite vatten. Man ska använda tvål och torka händerna noggrant efteråt, blöta händer sprider smitta lättare än torra, säger Ulrika Husmark, mikrobiolog på SCA.

Hon blev inte förvånad över resultatet.

– Egentligen tror jag det är värre än undersökningen visar. En del säger nog bara att de tvättar händerna utan att de faktiskt gör det. Men att vi använder jobbtoaletten till mycket annat var däremot överraskande, och lite kul.

Toalettbarometern har gjorts med anledning av att Världstoalettdagen uppmärksammas den 19 november. FN har instiftat dagen för att sätta fokus på att 2,5 miljarder människor saknar tillgång till toaletter.

TT