Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vår film innehåller cirka 60 liter blod”

Det är en bloddrypande Monty Python-aktig komedi som blev resultatet av filminspelningarna i skogarna kring Östersund för två år sedan. På fredagen har långfilmen ”American burger” Sverigepremiär.

Det blev en långdragen process, men nu är alltså filmen ”American burger” färdigställd och redo för premiärvisning.

– Vi har precis slutfört arbetet och skickat filmen. På slutet har det mest varit efterproduktion med ljudläggning, musik och specialeffekter. Förseningen beror till stor del på finansiering. Det är så när man jobbar med independentfilm, utanför gängse stödsystem och stora filmbolag, då får man tigga och låna. Man gör allt tack vare den kärlek man har för projektet, säger filmens ena regissör Bonita Drake.

Hon har regisserat filmen tillsammans med sin make Johan Bromander. De bor i Örebro och har även skrivit filmens manus ihop, inspirerade av en händelse under deras egen smekmånad i Egypten.

– Vi var på en ”All inclusive”-resa. När vi besökte pyramiderna kom en kille på vespa med ett gult ”M” på sidan. Han delade ut hamburgare, som var lunchen som ingick. Så där stod vi med varsin Big Mac vid pyramiderna, det kändes fel. När vi frågade vad det var för kött í burgarna sa han bara ”american burgers”, berättar Bonita.

Den historien var först en berättelse som de bar med sig och berättade för vänner, och som många tyckte var rolig. För 5–6 år sedan utvecklades den dock till en fullfjädrad filmidé i form av ett manus.

En stor inspiration är brittiska komedigruppen Monty Python, och i synnerhet sättet som de använder sig av blod i komiskt syfte.

– Ja, som när det huggs av en arm, blodet sprutar och offret fäller en komisk kommentar. Vår film innehåller cirka 60 liter blod, och det är rätt mycket för att vara en komedi. Det är en glad skräckfilm som ska få dig att skratta, säger Bonita.

Filmens produktionsdesign är framtagen av östersundaren Åsa Nilsson och bland filmens ledande skådespelare är ett flertal från länet.

– Vi hade tur när vi hade audition i Östersund där vi mest skulle få tag i statister. Men vi rollsatte flera av filmens stora roller där. Även inspelningen var en så härlig upplevelse med ett mycket positivt mottagande från lokalbefolkningen, säger Bonita och fortsätter:

– Hörde du historien om den blodiga björnfällan som vi glömde i skogen? Någon hade hittat den och ringde polisen som rätt snabbt såg att det var filmrekvisita. På omvägar fick de tag i oss, och vi fick tillbaks den. Det var kanske tur att det avkapade benet inte satt kvar i den, säger Bonita och skrattar.

Redan nu finns en uppföljare planerad, och Bonita Drake hoppas att man kan påbörja inspelningen redan till sommaren. Huruvida de återkommer till Jämtland återstår dock att se.

”American Burger” är uttagen till klassen Midnight X-Treme på Sitges International Fantastic Film Festival i Spanien. Från och med 17 oktober går filmen att se på bio samt köpa på dvd eller nedladdning direkt från filmens hemsida.

Sverigepremiär i regissörers, producenters och skådespelares närvaro på Folkets Bio Regina fredag 3 oktober klockan 19.00.