Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var fjärde elev utan slutbetyg

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot Jämtlands gymnasieförbund. Var fjärde gymnasieelev fullföljer inte sin utbildning och får slutbetyg inom fyra år.

"Jämtlands gymnasieförbund måste förbättra kunskapsresultaten". Den uppmaningen kommer från Skolinspektionen som granskat gymnasieskolorna inom förbundet. Var fjärde gymnasieelev når inte sitt slutbetyg inom fyra år och nu måste Jämtlands gymnasieförbund och skolenheterna förbättra elevernas möjligheter att lyckas med sin utbildning.

Andelen elever som inte når resultaten har dessutom ökat de senaste fem åren. Förbundets och skolenheternas insatser har inte räckt för att vända utvecklingen.

– Jämtlands gymnasieförbund måste göra mer för att förbättra kunskapsresultaten och minska andelen elever som hoppar av sin utbildning utan slutbetyg. En god grund är erfarenheten och engagemanget hos personalen, de välutrustade lokalerna och förbundets ambition att skapa rutiner och system som håller samman och ger likvärdighet inom alla skolenheter, säger Agnetha Burström, Skolinspektionen, som ansvarat för tillsynen i ett pressmeddelande.

Skolinspektionens granskning är en del av en genomgång av samtliga skolor i landet med utgångspunkt i elevernas rätt till god utbildning i trygg miljö.

Jämtlands gymnasieförbund är ett kommunalförbund som ansvarar för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Östersunds, Krokoms, Ragunda och Bräcke kommuner.