Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var fjärde niondeklassare har ändrat sitt gymnasieval

Var fjärde nia har ändrat sitt val till gymnasiet i höst. Mest populärt är fortfarande byggprogrammet.

Niondeklassarna har just gjort sitt omval för höstens gymnasiestart. Eftersom så många som 25 procent väljer en annan utbildning än man gjorde i första sökomgången kan det påverka både enskildas möjligheter att komma in där man vill och skolans planering.
För gymnasieförbundet i Jämtland, dit alltså kommunala gymnasierna i Östersund, Krokom, Ragunda och Bräcke hör, ser det olika ut på olika orter.
– I Östersund fyller vi våra program. I Ragunda är det mer bekymmersamt, säger Peter Frändén vid Jämtlands Gymnasium.

Om gymnasieförbundet kommer att dra in platser någonstans är för tidigt att säga. Den politiska ledningen tar i så fall ställning till det senare i maj.
En utbildning som tappat sökande är NEU, det vill säga entreprenörs- inriktningen på samhällsvetenskapsprogrammet. Där har förstahandsansökningarna sjunkit från 59 till 47 personer.
Energi, estet med musikinriktning och handel har däremot fått fler förstahandssökande, mellan sex och åtta personer.
För den enskilde eleven kan mycket komma att ändras. Till exempel beroende på hur många som får godkända betyg i vår. Nu har gymnasieskolorna även räknat med elever som inte hade godkända höstterminsbetyg.

Elever med icke fullständiga betyg får inte gymnasiebehörighet och hänvisas till individuella programmet.
Läget i övriga skolor förutom Östersunds kommunala gymnasier: