Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var rädd om Middagsfjället

Annons

Förstör inte livsmiljön, det samiska kulturlandskap och det renbetesland där Middagsfjället ingår genom att säga ja till vindkraft på Middagsfjället.

Vi behöver alla den orörda fjällvärlden för att komma bort från tätorterna och stressen i det industrialiserade samhället och att kunna koppla av i en orörd natur.

Förstör inte förutsättningarna för den renskötsel och den turism som är betydelsefulla näringar här i Jämtland. Att bygga vindkraft på Middagsfjället är att på lång sikt nagga förutsättningarna för dessa näringar i kanten.

Man kan förstå att Hushållningssällskapet som markägare kan attraheras av 12 miljoner om året som ersättning för att vindparken får byggas på deras mark. De är i så fall inte de första markägarna som utan hänsyn till omgivningen låtit sig köpas av vindkraftens exploatörer.

Merparten av eventuell elproduktion på Middagsfjället kommer att hamna i Norge då mellersta Norge är ett elbristområde. Den tänkta vindparken, som om den kommer till stånd, är tänkt att anslutas till den nya kraftledning som håller på att byggas mellan Järpströmmen och Nea i Norge. En kraftledning som byggs just på grund av att mellersta Norge inklusive Trondheimsområdet är ett elbristområde.

Vindparken på Middagsfjället kommer att vara norskägd. Norrmännen kan glädja sig åt att vi svenska elabonnenter, via elcertifikat systemet, kommer att subventionera norsk elkraft, producerad på Middagsfjället, med mer än 100 miljoner om året (de närmaste 15 åren).

Man kan verkligen hoppas att Åre kommun och även länsstyrelsen säger nej till en vindpark på Middagsfjället. Både med hänsyn till livsmiljö, känslomässig påverkan, den samiska kulturens möjligheter att överleva och till turismen.

Våra norska grannar vill inte heller de tillåta vindkraft inom sitt högfjällsområde och det gäller hela deras högfjällsområde.

Var rädd om Europas sista vildmark, var rädd om Middagsfjället.