Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var ska alla östersundare bo?

Bostadssituationen i Östersund oroar oss i Alliansen. Bristen på bostäder orsakar problem för allt fler och är ett av hindren för kommunens utveckling.

Det finns många exempel på svårigheter som uppstår när det saknas bostäder: Inflyttning försvåras. Kommunens åtagande gällande flyktingmottagande kan inte fullföljas. Bostadsgarantin för studenter kan inte uppfyllas. Därutöver uppstår andra svårigheter av social karaktär.
Efter att regementena lades ned har Östersunds utveckling varit positiv, vilket ökat efterfrågan på bostäder. Detta har vid olika tillfällen påpekats av Alliansen. I majoritetens (S, V, MP) budgetskrivelse inför 2009 nämns tyvärr ändå inte ordet bostäder på en enda rad. Detta förvånar.
I tillväxtprogrammet har utvecklingsutskottet satt målet 70 000 invånare 2020. Var ska alla dessa nya invånare bo? Östersundsbostäder har inte byggt nya bostäder under det senaste decenniet. Är det baksmällan efter en ohämmad utbyggnad i Torvalla som förlamat planeringsförmågan?
Nu har verkligheten hunnit ifatt majoriteten och det finns förslag om att snabbt bygga "baracker/moduler" för att lösa en akut situation. Är inte detta panikåtgärder? Är det så vi ska planera i vår kommun?
En återkommande förklaring till att det inte byggs är att detaljplanerna överklagas. Ja, men detta är inget nytt fenomen. Planer har under de senaste tio åren allt oftare överklagats och medborgarna har denna rätt. Det är ett pris för
demokratin.
Däremot måste den kommunala planeringen ta hänsyn och anpassas till att planärenden faktiskt kan dra ut på tiden. Den kommunala planeringens rigida inställning försvårar ofta tillkomsten av bostäder.
En annan konsekvens av den kommunala planeringens inställning är att möjligheterna till nya bostäder inom befintliga fastigheter inte tillvaratas. Ett exempel är outnyttjade vindar där ungdomslägenheter skulle vara utmärkta. Orimliga hisskrav stoppar detta. Men för ungdomar är det bättre med en lägenhet till rimlig kostnad än ingen lägenhet alls.
Socialdemokraterna har varit med och styrt Östersunds kommun i över 13 år. Det är ingen tvekan om att Socialdemokraterna därmed har ansvaret för dagens besvärliga bostadssituation som är ett misslyckande.
Vad kan vi göra nu? Jo,
Alliansen vill:
• att Östersundsbostäder spelar en aktiv roll, köper mark för bostäder och upprättar flexibla detaljplaner med god framförhållning
• att det nyproduceras bostäder utifrån marknadsbehov
• att fastighetsägare ges möjlighet att upprätta flexibla detaljplaner
• att möjligheterna att skapa nya bostäder inom det befintliga beståndet tas tillvara
• att planprocessen tidigareläggs så det finns utrymme för överklaganden
• att en inventering sker kring möjligheterna att omvandla kontor till bostäder.
Om vi ska nå framgång måste majoriteten lyssna och värdera de idéer som kommer fram, utan ideologiska bromsklossar.

För Alliansens bostadsgrupp:
Nisse Svensson, Centerpartiet
Sven Ringvall, Moderaterna
Carina Zetterström, oppositionsråd Centerpartiet
Pär Jönsson, gruppledare Moderaterna
Kjell Ericsson, gruppledare Folkpartiet liberalerna
Emanuel Sandberg, gruppledare Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel