Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår skolpolitik ger resultat

Folkpartiets politik har gett resultat och stärkt läraryrkets status. Färska siffror visar att söktrycket till lärarutbildningen har ökat med 27 procent jämfört med förra året och enligt en undersökning av Manpower så står för första gången läraryrket med bland svenskens tio-topplista över drömjobb.

Detta visar att Folkpartiets reformer och satsningar är bra och att utvecklingen går åt rätt håll.

Lärarna är skolans viktigaste resurs. Duktiga lärare är den avgörande faktorn för att elever ska lyckas i skolan. Därför menar vi i Folkpartiet att vi satsa på att locka de allra bästa att vilja bli lärare och att fortsätta i yrket.

När Folkpartiet inledde den största omläggningen av den svenska skolan sedan 1800-talet så var ett av huvudmålen att öka läraryrkets attraktivitet och status. Vi anser att detta är en av de viktigaste investeringarna vi kan göra för framtiden.

Under våra sju år vid makten har vi vidtagit flera åtgärder för att uppvärdera läraryrket.

Vi har genomfört krav på en yrkeslegitimation för att få fast anställning och få sätta betyg, infört karriärtjänster med löneökningar, infört en ny lärarutbildning och genomfört stora satsningar på kompetensutveckling.

Dessa åtgärder ger nu resultat genom ett ökat söktryck till lärarutbildningen och en högre status för läraryrket.

Men vi är inte klara och definitivt inte nöjda. Lärarnas löner är fortsatt låga och den administrativa delen av yrket är fortfarande för stor. För att höja lönerna så krävs det att skolan åter förstatligas så att man från nationellt håll kan föra en bättre lönepolitik.

Från årsskiftet ökar vi också antalet karriärtjänster. Lärarna skall kunna göra karriär utan att behöva lämna klassrummet. För att minska den administrativa bördan så har initiativ tagits för att minska de individuella utvecklingsplanerna och de skriftliga omdömena.

Sedan 2006 när Ibrahim Baylan (S) lämnade över utbildningsdepartementet till Folkpartiet har söktrycket till lärarutbildningen ökat med 35 procent. Vår politik ger resultat och att fler söker sig till läraryrket är avgörande för att höja kunskapsresultaten i den svenska skolan.

Med våra satsningar tar vi tydliga steg mot en svensk kunskapsskola med hög kvalitet och kvalificerade lärare med högre löner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel