Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var står vi i morgon om vi slutar att förnya språket?

Att svenskan går en väg mot engelskan i viss utsträckning har knappast någon undgått.

Visst har vi ett väldigt anrikt språk med mycket tradition. Men den rädsla som finns för språkets utveckling i Sverige är knappast nyttig för någon.

Det heter ju ”egentligen” si och så. Dagens ungdomar talar ju så dålig svenska. Ute i förorten förstår man knappt vad de säger.

Detta är bara ett fåtal meningar som man dagligen får höra från den äldre generationen.

i hela den uppbyggnaden så märker vi hur fel själva tanken är att dagens ungdom och andra talar ”fel”.

Svenskan har varit under ständig uppbyggnad ända sedan forntiden och hela tiden har det byggts upp en dialektal del av svenskan med inslag av andra länders språk.

Det är det som i dag har utvecklat det språk vi talar.

Ungdomen i dag har ett väldigt moderniserat ordförråd där en del ord är låneord från engelska och det kommer helt naturligt i vår värld.

Vi bryr oss inte om ordet finns dokumenterat hos Svenska Akademien. I stället ligger det i vår natur och kultur att använda ett modernt talesätt inom svenskan som naturligtvis blir influerat av engelskan.

från tidigare delen av 1900-talet skulle påstå att jag är besatt av onda andar och demoner som Satan skickat på mig på grund av min svenska i dag.

Det handlar om sådan enorm rädsla i dag. Vi vågar inte utveckla vårt språk. Många anser att vi har ett ansvar att bevara det anrika språket som svenskan är.

Att förändra, förbättra och förnya språket är snarare vårt ansvar, skulle jag vilja säga. Det är vårt språk, det är inte Svenska Akademiens.

som svenskan håller på att genomgå en förändring.

Landsbygdens intåg i storstaden medförde språkliga förändringar som möttes med tveksamheter och samma sorts diskussioner låg på bordet då.

Skulle dessa nya ord och meningsbyggnader tillåtas i språket? De följde ju ändå inte de regler som språket hade och var som ett främmande språk, endast besläktat med svenskan.

Kritiken kommer från folk som är dåligt insatta i ämnet.

Det som man egentligen kritiserar är det faktum att ungdomar har väldigt lätt att ta efter trender, såväl inom språk som i kulturella stilar.

Det är rätt ironiskt då vi alla varit unga och förändrat världens synsätt på ett eller annat vis. Vi är påverkade av andra kulturer, svenska som utländska.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel