Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tredje bilist följer inte högerregeln

Nyligen gjorde motormännen i Sverige en undersökning om att använda högerregeln i vanliga korsningar.

I Östersund struntade trettiosju procent i högerregeln, det är mer än var tredje bilist.

– Jag är förvånad att det inte var fler säger, Stig-Björn Sundell, på motormännens lokal avdelning i Östersund som gjorde undersökningen.

Uppgiften var att kontrollera hur det fungerade i en trevägskorsning där högerregeln. Vi valde Banngårdsgatan – Ringvägen berättar, Stig-Björn Sundell. Uppgiften var att kontrollera 500 fordon som passerade korsningen.

– Jag är positivt överraskad att Östersundarna var så pass duktiga trots att det var ett vägarbete på plats under undersökningen. Tyvärr är många jämtar dåliga på att lämna företräde överlag fortsätter, Stig-Björn Sundell.

Motsvarande har andra lokalföreningar runt om i Sverige gjort för att få fram ett jämförbart material. Det ska också tilläggas att samtliga kommuner i Sverige inte ingår i undersökningen. En av de större som inte har något resultat är Stockholm.

Samtidigt måste man säga att det inte är någon vetenskaplig undersökning som gjorts. – Vi har gjort andra kontroller tidigare med olika resultat, säger Stig-Björn Sundell.

I Malmö får man nog vara extra försiktig i korsningar. Mätningen där visade att 93 procent bröt mot trafikregeln. Undersökningen gjordes under vecka 25 och 26 i fjol. Resultatet blev nyligen offentligt.