Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tredje oroar sig för pensionen

Många oroar sig för hur pensionen ska bli, och få tror att pengarna kommer att räcka. Det visar en färsk undersökning.

Bemanningsföretaget Manpower gör regelbundet undersökningar om arbetslivet. I höstas svarade 4 700 svenskar på frågor kring pensionen.

Resultatet visar att endast 17 procent av svenskarna har en ganska eller mycket stark tilltro till att pensionen kommer att ge en trygg försörjning. Var tredje som deltog i undersökningen svarade också att de är klart oroade över om pensionen kommer att ge en trygg försörjning.

De yrkesgrupper som oroar sig mest är de som jobbar med kundtjänstarbete och hälso- och sjukvårdspersonal. Där svarade över 40 procent att de oroade sig i stor utsträckning. Minst oroade var människor verksamma inom forskning och utveckling.

När det gäller vilken ålder svenskarna räknar med att gå i pension svarade över hälften i undersökningen att de räknar med att jobba efter 65. Nästan hälften svarade också att de räknar med att behöva jobba längre än vad de skulle vilja.

En tydlig trend är också att vi svenskar gärna vill trappa ned i stället för att abrupt sluta jobba helt från en dag till en annan. Av de svarande som är 50 år och äldre instämmer 27 procent i påståendet att "jag vill trappa ned successivt när jag blir äldre".

Tal om förlängning av yrkeslivet har varit aktuellt länge, men frågan är vad som skulle kunna få oss att välja att jobba efter 65. Enligt undersökningen anser de i åldrarna 50 år och uppåt att deltidsarbete, flexibilitet i arbetet och möjlighet att arbeta periodvis är saker som kan påverka viljan att skjuta på pensionen.

Hela rapporten hittar du på Manpower.se.

-------------------------

100 kronor mindre till pensionärerna 2014

Sverige har två miljoner pensionärer. För dessa minskar den totala pensionen 2014 med cirka 100 kronor i snitt per månad, efter skatt.
Inkomst- och tilläggspensionen sänks med 2,7 procent. Premiepensionen höjs med 18 procent i snitt för de som har fondförsäkring och 3,9 procent för de som har traditionell försäkring. Garantipensionen sänks med 0,2 procent. Tjänstepensionen är oförändrad eller minskar något.

De 270 000 pensionärer som har bostadstillägg får inte sänkt pension. De får i stället 70 till 90 kronor mer i månaden efter skatt.
Skatten sänks genom regeländring med cirka 100 kronor per månad.

Källa: Pensionsmyndigheten