Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje oroar sig för pensionen

Många oroar sig för hur pensionen ska bli, och få tror att pengarna kommer att räcka.
Det visar en färsk undersökning.

Annons

Bemanningsföretaget Manpower gör regelbundet undersökningar om arbetslivet. I höstas svarade 4 700 svenskar på frågor kring pensionen.

Resultatet visar att endast 17 procent av svenskarna har en ganska eller mycket stark tilltro till att pensionen kommer att ge en trygg försörjning. Var tredje som deltog i undersökningen svarade också att de är klart oroade över om pensionen kommer att ge en trygg försörjning.

De yrkesgrupper som oroar sig mest är de som jobbar med kundtjänstarbete och hälso- och sjukvårdspersonal. Där svarade över 40 procent att de oroade sig i stor utsträckning. Minst oroade var människor verksamma inom forskning och utveckling.

När det gäller vilken ålder svenskarna räknar med att gå i pension svarade över hälften i undersökningen att de räknar med att jobba efter 65. Nästan hälften svarade också att de räknar med att behöva jobba längre än vad de skulle vilja.

En tydlig trend är också att vi svenskar gärna vill trappa ned i stället för att abrupt sluta jobba helt från en dag till en annan. Av de svarande som är 50 år och äldre instämmer 27 procent i påståendet att "jag vill trappa ned successivt när jag blir äldre".

Tal om förlängning av yrkeslivet har varit aktuellt länge, men frågan är vad som skulle kunna få oss att välja att jobba efter 65. Enligt undersökningen anser de i åldrarna 50 år och uppåt att deltidsarbete, flexibilitet i arbetet och möjlighet att arbeta periodvis är saker som kan påverka viljan att skjuta på pensionen.

Hela rapporten hittar du på Manpower.se.