Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var utan lärare i ett år

I ungefär ett år har Östersunds kommun varit utan lärare i modersmåls­undervisning i syd­samiska. Men för en månad sedan anställdes till sist en lärare.

– Det har varit svårt att rekrytera, säger Kerstin Engström, enhetschef för modersmål.

Trots behov har det länge inte funnits någon modersmålslärare i sydsamiska i Östersunds kommun. För en månad sedan lyckades kommunen rekrytera en lärare.

– Det har varit svårt, speciellt för sydsamiska. Nordsamiska har vi däremot haft i några år. Tjänsterna för sydsamiska har varit små eftersom det har varit få barn som sökt. Vi kan bara anställa folk utifrån behov och en person kanske inte vill lämna ett heltidsjobb för exempelvis en 30-procentig tjänst, säger Kerstin Engström, enhetschef för modersmål.

Inför varje läsår får föräldrarna anmäla intresse för modersmålsundervisning till sina barn. I år gjorde kommunen ett omtag och hade en träff med familjer som anmält sig tidigare, för att få en ordentlig helhetsbild.

– Vi bad dem att söka igen eftersom en del hade tröttnat på att göra det år efter år utan att något hände, säger Kerstin Engström.

Totalt är det runt tio barn som nu kan få stöd och undervisning i sydsamiska. Av dem är hälften förskolebarn och hälften grundskoleelever. Det är de sistnämnda som får modersmålsundervisning. Tjänsten för läraren är på 75 procent.

Hur länge har kommunen varit utan lärare i syd samiska fram till nu?

– Det har varit tomt i ungefär ett år. Hela förra läsåret var vi utan.

Var det några som sökte då och som inte fick?

– Ja, det var det. Men det var färre som sökte då, jämfört med den här terminen.

Hur kändes det att inte kunna erbjuda dem undervisningen?

– Det kändes absolut inte bra. Det oroar och gnager att inte kunna tillgodose det behov som finns. Det är därför vi är så glada nu.

Skulle du säga att ni har jobbat hårt på att hitta en lärare?

– Ja, men det är först nu som det har gett resultat.

Varför gav det resultat nu?

– Vi annonserade återigen och den här personen hade möjligheten, hon var ledig för att kunna börja arbeta hos oss helt enkelt.