Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varannan väljare har lämnat Miljöpartiet

Sentios senaste opinionsundersökning visar att stödet för Miljöpartiet fortsätter att falla. Och det med råge.

Den senaste noteringen på 5,6 procent innebär att partiet har halverat sitt stöd på drygt ett halvår. Det är också den lägsta noteringen sedan september 2008.

Miljöparitet har aldrig varit så dåliga som nu. Men vad förklarar den massiva väljarflykten?

Det går inte att bortse ifrån att Miljöpartiet är glada amatörer. Miljöpartisten förknippas mer med idealism än politiskt ansvarstagande och det är första gången de gröna tar plats i en regering. Väljarna har haft högre förväntningar på Miljöpartiets förmåga att bedriva regeringspolitik, lyckas i förhandlingarna och utstråla statsmannamässig värdighet. De senaste sex månaderna har Miljöpartiet lyckats med varken eller.

Regeringspremiären har varit uppriktigt sorglig. Av ministrar MP är det bara biståndsministern Isabella Lövin som har haft en godkänd inledning.

Värst start har ledarparet Gustav Fridolin och Åsa Romson haft.

Fridolin lovade att fixa skolans problem de första 100 dagarna på jobbet. Men resultaten har uteblivit. Utbildningsdepartementet är inte ens nära ett delmål. Dessutom visar en Sifo-undersökning att endast var tionde väljare föredrar Miljöpartiets skolpolitik.

Romson har inlett sitt arbete som något av en skandalminister sedan det avslöjats att hon har bottenmålat sin båt med förbjuden giftfärg och tankat den med skattefri diesel. Något hon som privatperson inte har rätt till.

Den utlovade politiken har också uteblivit. Till och med i kärnkraftsfrågan har Miljöpartiet vacklat i. Tydliga krav om avstängda kärnkraftverk är utbytta mot ett tyst mummel om framtiden. Miljöpartiet förutspås också förlora i förhandlingar om förbifart Stockholm, Bromma flygplats och vargjakt.

Inte vad väljarna hade förväntat sig.

Den väljarflykt vi ser kan vara inledningen på en allvarlig svekdebatt. En svekdebatt som kan komma att förändra allmänhetens bild av Miljöpartiet.

Är man varken duktig eller bedriver en politik som väljarna vill ha då försvinner också underlaget. Så enkelt är det.