Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vardaga har mindre ersättning

Vardagas nya äldreboende har mindre ersättning, och därmed lägre personaltäthet. Men det tycks inte påverka kvalitén i omsorgen i en jämförelse.

I går presenterades den första av tre delrapporter, i den studie som jämför två nya äldreboenden i Torvalla. En studie som jämför ett privat och ett kommunalt boende, och som ÖP har rapporterat om tidigare.

En stor skillnad mellan boendena är att Vardaga har mindre pengar att röra sig med. Det beror på att företaget gav ett lågt anbud vid upphandlingen, och får så klart därefter bedriva verksamheten till det anbudspriset.

Vardaga har ungefär 17 procent mindre ersättning än vad det andra boendet har. Det avspeglar sig främst i personaltätheten, som är mindre på det privata. Det tas inte heller ut någon vinst från boendet, vilket man var öppen med i upphandlingen.

Men det tycks inte ge några skillnader i kvalitén på omsorgen på de båda ställena, enligt forskaren Fredrik Eklund, vilket man har undersökt genom boendeundersökningar.

Det verkar dock som att båda boendena går en aning back, ekonomiskt.

I medarbetarundersökningar, på en övergripande nivå, har kommunens lite bättre resultat. Alltså, de trivs generellt bättre. Även om det på vissa punkter kan vara annorlunda.

Fredrik Eklund vill betona att delrapporten ger preliminära resultat som bygger endast på en mätperiod, sista kvartalet 2013, och att det är den tidsperioden man uttalar sig om. Dessutom är det helt nya boenden som kan ha barnsjukdomar, och kommunen fick flera månaders försprång gentemot Vardaga.

Några exakta siffror från studien är inte släppta till offentligheten ännu, eftersom forskarna vill försöka få artiklar publicerade i vetenskapliga artiklar först.

Det görs två mätningar till, och slutrapporten väntas våren 2015.

Läs mer:

Forskningsstudien startade i höstas

De lever mitt i ett forskningsprojekt