Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vardagsmotion är Karins melodi

Bättre sent än aldrig.

Men gärna så tidigt som möjligt. Karin Grönlund är en synnerligen aktiv pensionär, som gärna berättar hur lätt det är att komma i gång med den viktiga vardagsmotionen.

Oavsett vilka planer man har för sin pension så är en god hälsa den viktigaste ingrediensen. Det kan 69-åriga Karin Grönlund skriva under på. Hon om någon vet nyttan med att hålla i gång kroppen. Vid 50 års ålder tvingades hon nämligen gå i förtidspension, efter att kroppen helt enkelt sagt ifrån.

– Jag jobbade på skolbespisningen i Aspås. Det är det bästa arbete jag någonsin har haft, men jag var tvungen att sluta eftersom jag hade förslitningar, berättar Karin.

Frågan var då hur hon skulle fylla sina vardagar? Hon kom snabbt till att en avgörande pusselbit var motion.

– Jag har alltid tyckt om att röra på mig, och nu måste jag hålla i gång för att hjälpa kroppen. Det har liksom blivit ett krav.

Karin hittade snabbt tre favoriter bland alla tänkbara aktiviteter, nämligen följande:

• Stavgång. I stort sett varje dag, både sommar och vinter, lämnar hon hemmet i Lugnvik för en tur med stavarna i näven. Oftast hinner hon avverka någon mil innan hon är hemma, och några favoritstråk är vägen till Tängtorpet och Lillänge tur och retur.

• Cykel. Under barmarkssäsongen är den ett givet alternativ. Då trampar Karin gärna iväg mot Dvärsätt, via Ås och Byskogen, eller till Rödön fram och tillbaka.

• Boule. En social sysselsättning som samtidigt ger en lättsam motion. Under sommarhalvåret träffas Karins gäng och spelar på boulebanan mitt i Lugnvik, och på vintrarna huserar på inomhusbanorna i Boda Borgs lokaler på söder.

Sammantaget ger dessa aktiviteter en varierande vardagsmotion, och dessutom är de billiga att utöva, förutsatt att man redan har en cykel. Gåstavar kan man också hitta till ett hyfsat pris.

Karin Grönlund beskriver tjusningen med att motionera:

– Det är härligt att komma hem efter ett pass. När man har duschat och börjar slappna av så sprider sig ett välmående i kroppen.

När 100 procent Östersund träffar henne så är hon ute på Hälsans stig mellan Lugnvik och Badhusparken. Stegen är snabba och armarna rör sig i ett avslappnat mönster, man hinner knappt se att stavarna nuddar marken.

– Ja, jag får nog säga att jag är i bra form just nu, säger hon och ler nöjt med hela ansiktet.

Artikeln kommer från 100 % senior.