Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vardagsrasismen analyseras

Vardagsrasismen tar sig allt mer ut på nätet och sprids från alla grupper, enligt en rapport från sajten Inte rasist, men...

Annons

Sajten Inte rasist, men... lanserades tidigare i vår och granskar Sverigedemokraterna. Anny Berglin, som till vardags jobbar på 118 100, har startat sajten tillsammans med Henrik Johansson och Niclas Jonasson, som alla tre tidigare har varit engagerad i antirasism.

– Vi kände att det inte fanns någon som granskade dem eftersom det finns en beröringsskräck; antingen är man rädd att ge dem för mycket uppmärksamhet eller så gör man dem till martyrer, säger Anny Berglin.

Nyligen presenterades sajtens rapport ”En kartläggning av vardagsrasismen på nätet” på Almedalsveckan. 3 358 inlägg i sociala medier och nyhetsartiklar med koppling till sökorden invandrare, invandring, flykting och flyktingar från tio dagar har sammanställts och analyserats.

– Rapporten visar att det inte är någon specifik grupp som sprider rasistiska inlägg, utan att det är en otrolig spridning i ålder, kön och social bakgrund.

Slutsatser som kan dras från undersökningen är att vardagsrasismen har smugit sig ut på nätet och där det finns en möjlighet att vara anonym är stämningen otroligt mycket mer hätsk.

– Men det jag tycker är nästan mest skrämmande är att människor inte är källkritiska, utan litar på de som sprider artiklar på till exempel Facebook. Man måste ha eget omdöme och kolla var artiklar egentligen kommer ifrån och vad agendan bakom är.

Hon tror att många fortfarande förknippar rasister med skinnskallar som heilar på stan, men idag ser rasismen inte ut så. Inte rasist, men... anser att det är viktigt att visa hur de rasistiska åsikterna lyser igenom och att i kommentarer och forum bemöta och säga emot rasistiska inlägg.

– Vi i Jämtland har varit förskonade från SD och har inte ett starkt fäste, men även här finns det risk för att attityden förändras och det är viktigt att ta debatten även här, säger Anny Berglin.