Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdar ger stöd till patienter

Landstinget inleder ett samarbete med Röda Korset som innebär att frivilliga värdar hjälper patienter till rätta på sjukhuset. Förslaget har både lovordats och kritiserats innan beslutet fattades.

Satsningen kostar landstinget 20 000 kronor, vilket ska täcka ersättning till Röda Korset Storsjökretsen för profilkläder samt res- och parkeringskostnader för Röda Korsvärdarna. Det beslutade landstingsstyrelsen på onsdagen.

– Röda Korsvärdar i sjukhusets entré är ett bra stöd för patienter och besökare. En utökad service som landstinget inte annars kan erbjuda, säger Ann-Marie Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Röda Korsvärdarnas roll är att vara en stöttande medmänniska för de som inte har närstående med sig. Frivillighet är grunden både för värdarna och för patienten som erbjuds stöd. Enligt beslutsunderlaget kan det handla om att ge en hjälpande hand för att följa patienten till mottagningen, föra medmänskliga samtal, hämta ut recept med mera.

– Det känns jättebra att vi också i vårt landsting kommer i gång med samarbetet med Röda Korset. Det är endast två landsting som inte har ett sådant samarbete i dag, säger Anna Hildebrand (MP), landstingsråd.

Inför beslutet har flera fackliga organisationer uttalat kritik. Facken anser att det är fel att bemanna sjukhusentrén med personer från Röda Korset i stället för med landstingets egen personal. Facken anser dessutom att ansvarsfrågor blir otydliga beträffande patientsäkerhet och sekretess.

Landstingsstyrelsen har tagit emot synpunkterna, men de har inte påverkat bedömningen att satsningen ska genomföras. Röda Korsvärdarna ska vara ställföreträdande närstående och inte ersätta vårdpersonal. Styrelsen påpekar att patientsäkerhet och sekretess är tydligt reglerade i dokument om värdarnas uppgifter.