Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdefullt med ny räkneomgång

Arenadebatten i Östersunds fullmäktige bjöd åter på starka känslor. Det var infekterat, minst sagt.

Återremissen till Lucia retade gallfeber på kommunens politiska majoritet, men borde istället ha manat de rödgröna kommunalråden och deras partikollegor till eftertanke: Blir det här rätt? Bygger vi inte för dyrt? Kan vi nå synergier genom att eventuellt göra annorlunda? Vad händer om vi investerar 260 miljoner kronor på ett bräde och skatteintäktsprognoserna parallellt sjunker snabbare och mer obevekligt än vad som hittills prognostiserats?

Invändningarna viftades bara bort av AnnSofie Andersson, S, när hon sa att allt redan är utrett. Katarina Nyberg Finn, S, och Karin Thomasson, MP, kom dessutom med nya driftskalkyler, som var rena glädjesiffrorna.
"Det blir bara sex miljoner kronor dyrare per år", sa kommunalråden, men glömde bort att räkna in kapitalkostnaderna, en nätt liten summa om nästan tjugo miljoner kronor i den samlade driftskalkylen.
Den typen av försök till billig politisk vinning genom undanhållande av fakta, är sämsta sortens argumentering. Inte minst i en infekterad fråga som arenabygget i Östersund, där det så tydligt råder delade meningar.

Centerns förslag till återremiss framfört av oppositionsrådet CarinaZetterström, togs emot med ilska och frustration av den politiska majoriteten: En förhalning, var omdömet.
Men partikamraten Bosse Svenssons argument om att detta inte var annat än ansvarsfull oppositionspolitik gentemot en process som tidigt gått snett, kan inte bortförklaras. Tvärt om fanns poänger i hans sätt att kräva nya tag i driftskalkylräkningen. I den kombinerade räkneoperation som både bör innehålla arenan och nu ett skidstadion, som på några dygn blivit hårdvaluta för världens samlade skidelit både på längden och i skidskytte.

Går allt Östersund i händerna när det gäller årets och framtida WC-tävlingar, kommer det att kosta skjortan att bygga ut skidstadion till toppnivå. Oavsett om Karin Thomasson säger annat. Då finns faktiskt relevans att under en återremissrunda se över samlade investeringsnivåer och driftskalkyler kontra den övriga kommunala verksamheten, som hamnar i sparbeting både 2012, 2013 och 2014.

Visst är det tråkigt för alla ungdomar och deras ledare som år efter år tvingas vänta på sina nya lokaliteter för hockey, gymnastik och bandy, som nu är i stöpsleven. Men ännu värre är att eventuellt dra på sig alltför stora investeringskostnader totalt sett. Inte minst utifrån det flertal olika summor som nu florerar kring driften av arenan, vore det extra värdefullt att en gång för alla få svart på vitt: Vad kostar kalaset och allt annat som är i görningen de närmaste åren.