Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vården behöver mer stöd från staten

Kopplingen blir tydligare att sjukvården är en viktig del i länets utveckling och länets utveckling är beroende av en god sjukvård. Förutsättningen för att stärka jobb och företagande förbättras och det ger ökade skatteintäkter till bland annat vården.

Den ekonomiska långtidsplanen som S har initierat visar på en ekonomi i balans under 2016. Planen visar på ett arbete i nio punkter som kommer att rapporteras av allt eftersom för att behandlas. Med en S-ledd regering skulle vi nästa år få ett tillskott med 34 miljoner kronor.

Det är mycket allvarligt att vi har så höga sjuktal. Bakom siffrorna döljs stora kostnader men framförallt mycket lidande. Vi har tagit initiativ till att samla kommuner, försäkringskassa, arbetsförmedling med flera, för att analysera situationen och finna skarpa åtgärder för att förbättra länsinvånarnas hälsa.

Vi vill ha ett brett samarbete för länets utveckling med flera jobb, fler ungdomar i högre utbildning och en hälso- och sjukvård med hög kvalitet i hela länet. Direktörens och alla andra medarbetare har till uppgift att genomföra det uppdraget.

De problem som frågeställaren lyfter hanteras i den ekonomiska långtidsplanen, men vi anser bestämt att våra landsting kräver ökat ekonomiskt stöd från staten för att klara invånarnas behov av vård. Vi vill också peka på att i nationella mätningar återfinns vårt landsting i topp eller är bäst i flera områden, som barn- och mödrahälsovård.

Landstinget och kommunerna har ett gott samarbete. Arbetet pågår genom den handlingsplan som tagits fram av landsting och kommuner gemensamt.

Det krävs mer av öppen dialog så landsting och privata utförare förstår varandras situation. Det behövs klara och långsiktiga regler som upplevs som rättvisa för alla parter, både offentliga som privata utförare.

Därför införs en vårdvalsnämnd nästa år, och vår ambition är också att införa ett upphandlingsutskott. Vi står upp för en god vård för alla invånare i hela länet på samma villkor för hela landet. Några andras ärenden än länsinvånarnas går vi inte.

Vår uppfattning är att vården ska hålla en bra kvalitet i hela länet – några B-varianter av hälsocentraler ställer vi inte upp på.

Men det finns inget självändamål att ha en privat utförarsektor för länets framtid, liksom det inte heller är ett självändamål att all vård ska utföras av offentliga aktörer.

Våra skattepengar ska användas till välfärd, det är våra länsinvånare som ska vara vinnare i vården och ingen annan. Vi vill införa nationella kvalitetslagar som reglerar vilka spelregler som ska gälla för privata utförare inom välfärden.

Den kommande regionen ska jobba för ett gemensamt mål som är möjligt att nå och alla medarbetare ska vara en spelare i laget för att uppnå det. Att klara det är en stor uppgift och absolut nödvändig för att klara framtiden i region Jämtland Härjedalen.

Arbetet med att genomföra det pågår, som Lean. All personal ska kunna använda hela sin yrkeskompetens i sitt arbete.

Ann-Marie Johansson (S)

kandidat landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel