Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vården i glesbygd ska utvecklas

De fyra landstingen i Norrland ska bli världsledande i utvecklingen av framtidens vård och omsorg i glesbygd.

Norrlandstingens förbundsdirektion, som hade möte i Östersund under tisdag och onsdag, har beslutat att med gemensamma krafter satsa på utveckling av glesbygdsmedicin. Strävan är att åstadkomma en likvärdig vård i glest befolkade områden och visionen är att bli världsledande i utvecklingen av framtidens vård och omsorg i glesbygd. Harriet Jorderud (S), ordförande i direktionen, anser att det är glädjande att det redan sker en positiv utveckling och hon ser stora möjligheter i ett ökat samarbete mellan de fyra Norrlandstingen.

– Förutom den uppenbara nyttan för medborgare och patienter ser vi också möjligheter på den nationella arenan. Att göra norra Sverige ännu attraktivare som ett starkt utvecklingsområde och öka våra konkurrensfördelar på arbetsmarknaden, säger hon i ett pressmeddelande.

Forskning, utveckling och kompetensförsörjning är några exempel på prioriterade områden. De närmaste åren ska virtuella hälsorum inrättas, liksom ett nationellt centrum för glesbygdsmedicin och samisk hälsa.

– Det är också viktigt att arbeta med medborgardialoger och intresseföreningar, inte minst för att förankra hur vi bäst utför vård på distans. Vi måste också ta hjälp av andra. Runt om i världen finns det många glest befolkade områden där man kommit längre i både forskning och verksamhet än vad vi gjort, säger Harriet Jorderud.