Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vården kan inte styra regionerna

Fortfarande har ingen talat om varför det skulle vara bra för utvecklingen i Jämtland och Härjedalen att bilda en Mittregion. Regeringsbeslutet att pausa regionbildningarna har åtminstone gett förespråkarna mer tid att vässa argumenten.

Ska kartan ritas om, ska det inte göras med en trubbig penna och diffusa kalkyler. Regional utveckling kräver mer av vårt system än att politikerna planerar för vården. Det behövs konkreta linjer och tydliga svar på alla de frågor som Ansvarskommittén väckt. Vården är bara en av dem.
Vården kan inte styra förutsättningarna för demokratin och utvecklingen. Vården skapar inte på egen hand legitimitet. Regional tillväxt och därmed starkare finansiell bas är tvärtom det enda som kan skapa förutsättningar att klara vårdens framtidsbehov och redan stora utmaningar.
Men få ord har hittills yttrats om infrastruktur och inflyttning, om företagande och arbetsmarknad. Större patientunderlag, större skattefinansiell bas och större geografiska ytor räcker inte. Det är vad som verkligen kommer ur den där basen som räknas.
Så länge som vården är det främsta argumentet för den här regionbildningen så får jämtar och härjedalingar hoppas att den aldrig blir av. För vården är ett argument som ensamt inte håller ända fram till kusten.
Chefredaktören för Dagens Medicin, Per Gunnar Holmgren, menar att regionerna är en återvändsgränd som cementerar problematiken i dagens landsting.
Som det är nu måste sjukvården hela tiden anpassa sig efter konjunktursvängningarna vilket skapar stora variationer i budgeten, trots att vårdbehovet är det samma. Holmgren förordar därför ett förstatligande av vården.
Regionlösningen är i sig ingen förstärkning av sjukvårdsekonomin, utan det är i så fall dynamiken i den nya region som skapas som kan förbättra grundvillkoren. Men kan regionbildningen ens då garantera en likvärdig vårdnivå i hela landet?
Så länge ingen svarar konkret på hur utvecklingen och livskraften i endera parten av region Mitt skulle stärkas av ett samgående är det svårt att känna genuin respekt för de närmanden som görs.
Då är det inte heller regeringen som står för nedvärderingen eller den "styvmoderliga behandlingen" av Norrland, utan vi själva, om vi utan vidare nöjer oss med ett tvångsgifte som inte är bra nog.

Anna Stjernström