Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vården ska förbättras för samerna

I början av nästa vecka åker en delegation från länet till Norge för att se hur man där lagt upp vården för den samiska befolkningen.

Annons

Målet med besöket är att få tips på hur man kan förbättra den vården här i länet.

Forskning visar att antalet arbetsplatsolyckor, belastningsskador och självmord är högre bland den samiska befolkningen. Samer känner inte heller förtroende för vården och undviker ofta att söka vård. En orsak är att de upplever att personalen inte har tillräcklig kunskap om kulturen och levnadssättet.

– Vi diskuterar hur landstinget bättre kan arbeta med det som berör samers ohälsa och anpassa verksamheten utifrån det. Därför vill vi få en inblick i hur man i Norge byggt upp sitt kompetenscentrum och hur de arbetar med att erbjuda jämlik och rättvis vård, säger Susanne Anderö-Wännström, samordnare för landstingets psykosociala enheter i ett pressmeddelande.