Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdförbundet vill se andra åtgärder

Landstingets sommarpaket imponerar inte på Barbro Englesson, ordförande för Vårdförbundets lokalavdelning i Jämtlands län.

– Man kan inte köpa sig ur en dålig arbetsmiljö, säger hon.

Det är ofta hög arbetsbelastning för sjuksköterskorna på Östersunds sjukhus och många har förra sommaren i färskt minne. Då förekom det ganska ofta att vårdpersonal var tvungen att jobba dubbelpass och extrapass för att det fattades personal. Sådant sliter hårt och Barbro Englesson poängterar den lagstadgade rätten till semester under sommaren.

"Sommarpaketetet" är ett ensidigt erbjudande från arbetsgivaren och har inte varit föremål för förhandling med facken. Barbro Englesson anser totalt sett att erbjudandet är fel väg att lösa bemanningsvårigheterna, även om det för somliga kan vara ett bra alternativ. Till exempel för medarbetare som planerar en resa som på våren eller hösten. Men den som känner sig trött och sliten och samtidigt har en ansträngd ekonomi och av den anledningen känner sig tvungen att tacka ja befinner sig i ett sämre läge.

– Våra medlemsgrupper har behov av semester under sommaren. För den enskilde kan det här vara bra, men inte för kollektivet.

Dessutom är inte erfarenheterna enbart goda efter förra sommaren, då "paketet" erbjöd möjlighet att ta semester efter sommarperioden.

– På många ställen fick de inte ut sin semester under hösten.

Barbro Englesson anser att helt andra åtgärder måste till för att åtgärda personalbristen. Landstinget måste förbättra såväl arbetsmiljön som de ekonomiska villkoren för sjuksköterskor.

– Arbetsbördan måste vara rimlig och lönen ska ligga i paritet med övriga landet. Då skulle fler vilja studera till sjuksköterska. Här i länet får man 23 000 kronor i ingångslön och studenterna tittar sig omkring för att se vad de kan få på andra ställen och många av dem är rörliga. Jag tycker också att det måste finnas en bra möjlighet till löneutveckling.