Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdföretagare vill öppna i Östersund

Mitt i kritikstormen mot landstingets stafettläkarstopp förra sommaren lämnade Nya Närvårdens vd, Hans Boberg, in en ansökan om att starta hälsocentral i Östersund. Men planerna har inte förverkligats.

– Allt ligger på is i väntan på vilken politisk situation vi får efter valet. Med den som råder nu går det inte att starta i Östersund, säger Hans Boberg.

Nya Närvården AB har 23 anställda och driver sedan tidigare hälsocentral i Hoting och filialer i Strömsund och Hammerdal. Förra sommaren bestämde sig ägarna, Hans Boberg, och Anders Heimdahl att ta steget in till stan och öppna en hälsocentral där. De tänkte lägga tonvikten på samma saker som gjort dem framgångsrika i norra delen av länet - fast läkarbemanning, tilltro och trygghet. Hans Boberg, som är läkare och vd för Nya Närvården, berättade att han blev kontaktad av sju kollegor som anmälde sitt intresse och företaget hade flera lokaler att välja mellan i Östersund.

– Vi hade kunna ha 10 000-15 000 patienter om man ser till antalet läkare som ville börja hos oss. Vi skulle kanske kunna locka hem de doktorer som slutade på grund av stafettläkarstoppet, säger Hans Boberg.

Men någon start i Östersund blev det inte. Företaget tog ett steg tillbaka, precis som Medicin Direkt gjorde några år tidigare sedan deras beräkningar visat att kalkylen inte går ihop. Den marknadsundersökning som Nya Närvårdens ledning hade planerat blev aldrig gjord och någon kompletterande ansökan lämnades aldrig in till hälsovalskansliet. Det hade kommit signaler om förändringar som skulle vara ogynnsamma för företaget och senare under hösten ändrade landstinget bestämmelserna i hälsovalet. Sedan dess har planerna på den fjärde etableringen legat i skrivbordslådan.

– Det vore oansvarigt att starta med de förutsättningar som gäller nu, vi vill inte äventyra den verksamhet som vi har byggt upp i Hoting, Strömsund och Hammerdal.

Den politiska majoriteten (Socialdemokraterna och Vänsterparitet) motiverade förändringarna med att det fanns skevheter i ersättningssystemet och att justeringar var nödvändiga för att öka rättvisan. Nya Närvården hade gynnats genom att ersättningen för alla listade patienter beräknats på avståndet från Östersund till Hoting, där företaget är registrerat och har sin huvudenhet. Ju längre från Östersund en hälsocentral ligger desto högre är ersättningen från landstinget och det här innebar att Nya Närvården fick "Hoting-ersättning" för patienterna i Hammerdal. Förändringarna handlade också om åldersindelning samt ersättning utifrån vårdbehov i olika geografiska områden. Dessutom fattade politikerna beslut om att regeländringar i hälsovalet kan ske varje år i stället för vart fjärde.

Totalt innebär korrigeringarna att Nya Närvården tappar 1,6 miljoner kronor från och med 2015. Hans Boberg anser att konkurrensneutralitet ska råda och han har viss förståelse för att politikerna såg ett behov av justeringar. Men det dämpar inte hans kritik. Landstingets mottagningar kan gå back år efter år utan att det får några påtagliga konsekvenser, men för Nya Närvården skulle återkommande underskott kunna innebära slutet för företaget.

– Den politiska ledningen har visat att de bara ändrar regler så att det missgynnar oss. De kan säga att de vill oss väl, men de gör de inte. De är så tydliga i att de inte vill att vi ska existera.

Men Hans Boberg har inte släppt idén om att starta i Östersund, han är fortfarande entusiastisk när han beskriver visionen.

– Om jag visste att förutsättningarna var bra så skulle det kännas jättebra att starta. Vi har hela tiden fått önskningar från patienter och personal som vill att vi ska öppna och det skulle vara en stor tillfredsställelse att göra det. Men då måste vi ha en politik där entreprenörskap uppmuntras.

Han tycker att det skulle vara stimulerande att försöka visa att det går att åstadkomma en bättre tillgänglighet för Östersundsborna och med ökad ekonomisk effektivitet.

– Jag tycker att det är medborgarnas rätt att välja vårdgivare och jag tror att en konkurrensutsättning skulle göra att även landstingets verksamhet förbättras. Vi kanske kunde lyckas bedriva primärvård i Torvalla, det vore häftigt, och vi har ju visat att vi har lyckats i Strömsunds kommun. Här har vi och landstinget ungefär lika många patienter, men de gick back med 6,5 miljoner kronor förra året och vi gick plus med en halv miljon.

En satsning på Torvalla skulle inte nödvändigtvis innebära att hälsocentralen skulle etableras just där, Hans Boberg tror att många skulle välja Nya Närvården även om de hade sin lokal i någon annan del av staden.

– Vi har ju patienter som åker från Nälden till Hammerdal och från Trångsviken till Strömsund.