Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdpersonal slog dement i ansiktet

En anställd vid ett äldreboende gav en dement en örfil. Detta skedde sedan den demente varit aggressiv.
Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

Den anmälda händelsen inträffade i somras.

Sedan några år tillbaka bor den gamla som lider av en demenssjukdom på äldreboende. Enligt kommunens utredning som gjorts kan den gamla ibland vara aggressiv, ett symptom som sätts i samband med demenssjukdomen. Speciellt vid tvättning och andra omvårdnadssituationer har den gamla reagerat med aggressivitet. Den här gången behövde personalen stundtals hålla fast den gamlas händer varpå denna svarade med att nypas och klösas.

En i personalen blev nypt i sin ena arm och gav då den gamla en örfil med andra handen. Något som den anställda senare förklarat med att slaget var en reflex på grund av smärtan.

Efter örfilen blev den gamla tyst och spärrade upp ögonen, enligt de som var närvarande.

Senare har annan personal försökt få fram hur hen tänker och känner efter örfilen, men det har inte gått att få fram på grund av sjukdomen.

Den anställda som slog har tilldelats en varning av arbetsgivaren och på arbetsplatsen har man har fört diskussioner om förhållningssätt mot vårdtagare.

Efter händelsen har vårdtagaren fått annan medicin som gjort hen mindre aggressiv.