Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdtagare fick fel medicin

Det var sommaren 2013 som en vårdtagare i Krokoms kommun av misstag fick fel medicin av hemtjänsten.

Vårdtagaren fick medicin som en annan person skulle ha haft. Enligt den anmälan som skickades in till Socialstyrelsen blev vårdtagaren ”helt borta” av medicinen och denne trodde att denne skulle dö.

Efteråt var vårdtagaren chockad och rädd och undrade hur denne skulle kunna lita på personalen i framtiden, enligt anmälan.

Socialnämnden i kommunen bekräftar att medicinerna förväxlades. De förvarades i skåp bredvid varandra och vårdtagarna har liknande namn. Dessutom var det hög arbetsbelastning.

I vanliga fall brukar medicin förvaras hemma hos vårdtagarna i låsta skåp vilket kan förhindra förväxling. Hemtjänsten hade bett närstående till vårdtagaren att skaffa ett skåp med lås, vilket inte skett, och därför fick vårdtagaren ett skåp från hemtjänsten. Men där gick låset sönder och därför förvarade hemtjänsten medicinen hos sig.

Nu har närstående till vårdtagaren köpt ett nytt medicinskåp. Vårdpersonal har bett om ursäkt och samtalat om vårdtagaren om vad som hänt. Läkemedelsrutinen ska ses över av medicinskt ansvarig sjuksköterska och man har haft samtal med personalgruppen om läkemedelshantering.

Inspektionen för vård och omsorg ser allvarligt på händelsen, men tycker att kommunen har vidtagit de åtgärder som behövs och avslutar därför ärendet.