Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdtagare grät efter attack från sköterska

Vårdtagare på ett boende i Strömsunds kommun har blivit verbalt attackerad av en vårdare.

Det är på ett boende i Strömsunds kommun som en undersköterska ska ha verbalt attackerat minst två boende.

Bland annat ska undersköterskan ha skrikit åt de boende. De ska också ha känt sig oroliga och gråtit över att ha blivit illa behandlade.

Händelserna har anmälts enligt Lex Sarah.

– Det är inte vanligt att det händer, men det är viktigt att det rapporteras, säger Åsa Engman medicinskt ansvarig sjuksköterska inom Strömsunds kommun.

Sedan anmälan om det inträffade skickades till ansvarig chef, har det varit två möten hållits med arbetsplatsombud. Det har också, enligt Lex Sarah-anmälan, varit uppföljning om bemötande och förhållningssätt med fokus på vårdtagare vid arbetsplatsträff. Samtal har även förts med undersköterskan.

Vid allvarliga fall ska det Lex Sarah-anmälan skickas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Enligt Åsa Engman var inte detta ett sådant fall.

– Det har förts en dialog med förvaltningsledningen och personalavdelningen, säger hon.

Frågan ska vara utredd och hanterad inom förvaltningen.

– Vi vill ha ett öppet klimat där man kan rapportera felaktigheter, säger Åsa Engman.

------------------------

Fakta Lex Sarah

Lex Sarah gäller inom socialtjänsten, i verksamheter enligt lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, och vid Statens institutionsstyrelse.

Enligt bestämmelserna om Lex Sarah i socialtjänstlagen, SoL, och LSS ska

• anställda genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten

• den som bedriver verksamheten utreda och avhjälpa eller undanröja det rapporterade missförhållandet utan dröjsmål

• den som bedriver verksamheten, om det visar sig att missförhållandet är allvarligt, snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Källa: Socialstyrelsen

Hur Lex Sarah kom till kan ni läsa här.