Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våren hälsades välkommen i snålblåsten

Runt om in Härjedalen hälsades våren välkommen med brasa, sång och vårtal. I Ytterberg stod Göran Busk för vårtalet.
– Jag har klippt ihop lite från gamla tal, sa han till åhörarna.

I Ytterberg inleddes valborgsfirandet med fika i bystugan, sedan äntrade Svegs Körsällskap farstubron och hälsade våren välkommen med traditionella vårsånger. Fast nog blåste det kallt och en och annan snöflinga singlade ner.

Göran Busk åkte på att hålla vårtalet vilket han gjorde med bravur, trots att han, enligt egen utsago "Fått uppdraget sent". Men med lite hjälp från tidigare vårtal löste han det. Och förutom våren passade han på att hälsa fem nya familjer välkomna till Ytterberg.

Därefter blev det fackeltåg och så äntligen tändes brasan, och för en stund blev det lite varmare i snålblåsten.

Svegs körsällskap drog vidare till Älvros för att sedan avsluta körkvällen i Sveg, även där naturligtvis i vårens tecken. Brasan i Sveg tändes rätt sent och lysten upp Valborgskvällen. Många hade kommit för att beskåda fyrverkerierna som fyllde den mörka kvällshimlen. Märit Eriksdotter vårtalade.

I Ytterhogdal hälsade Ingemar Zuchner våren välkommen med tal innan majbrasan tändes vid folkets Hus. Även där blev det sång av lokala förmågor. Och när "Vintern rasat" klingat ut tittade solen fram. Så kanske hade sången lite effekt ändå.

Även på andra håll runt om i Härjedalen tändes majbrasorna och även om det säkert fortfarande finns de som har dubbdäcken på är nu våren officiellt här.