Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårens böcker: Vad kommer efter flyktingromanerna i den aktuella bokutgivningen?

Bokvåren har börjat. Kristian Ekenberg bläddrar igenom förlagens kataloger och väljer ut tio böcker att se fram emot på väg mot sommar.

Fjolåret var flyktens år i litteraturen. En rad romaner av bland andra Sigrid Combüchen, Torbjörn Flygt och Jerker Virdborg tog sig, direkt eller indirekt, an den migration som har varit central i samhällsdebatten under senare år.

Läs mer: Kristian Ekenberg om flyktromanerna

En väntad utveckling, och vi kan nog räkna med att fler författare skriver flyktromaner. Flyktingarna kommer inte längre i samma mängd till Sverige som under 2015 – men det betyder inte att de har upphört att existera. De står bara bakom en mer fjärran mur och bultar.

Men vad blir vårens tema i bokutgivningen, hur ser mönstret i den svenska och den översatta litteraturen ut?

Nyligen beklagade sig kritikern Mats O Svensson i Dagens Nyheter över att svenska författare ägnar sig åt en ”antydningarnas och suggestionernas romankonst”. Perspektivet är snävt, de stora idéerna lyser med sin frånvaro. En tendens som inte ser ut att brytas den närmaste tiden, att döma av de knappa beskrivningarna i Svensk Bokhandels vårkatalog.

Annars har de senaste årens litteraturdebatt fokuserat mer på samtidsfrågor än på estetik. Och under senare delen av 2017 fick litteraturkritiken maka på sig för att ge plats åt skandalrapportering, när Svenska Akademien drogs in i härvan kring den så kallade Kulturprofilen som anklagades för sexuella övergrepp.

Redan nu har #Metoo-kampanjen hunnit sätta avtryck i bokutgivningen med titlar som ”Me too, så går vi vidare” och det kan inte anses som en vild gissning om man i kristallkulan ser fler #Metoo-böcker – såväl fack- som skönlitteratur – fylla bokhyllorna.

En annan kritiker som nyligen beklagade sig över utgivningen var den alltid läsvärda Victor Malm, som i Expressen fick fnatt på alla mediokra anglosaxiska romaner som översätts till svenska. Han har rätt i att engelskspråkiga romaner dominerar den översatta litteraturen, men jag tror inte att man ska överskatta lusten och förmågan att läsa på originalspråk. Men när man bläddrar i vårens bokkataloger får man ge Malm rätt – särskilt de ändlösa deckarserierna översatta från engelska gör en matt.

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Hotet mot demokratin, alternativa fakta och populistiska strömningar sätter också spår i utgivningen med titlar som ”Ur ruinerna” av George Monbiot, ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” av Jack Werner och ”Allt är möjligt” av Göran Greider och Åsa Linderborg.

Ingmar Bergman kommer bli svår att undgå 2018, året då han skulle ha fyllt 100 år. Så även i bokfloden, med återutgivning av Bergmans egen ”Laterna Magica”, hans filmmanus men också böcker om honom, som Leif Zerns ”Se Bergman” och Jan Holmbergs ”Författaren Ingmar Bergman”.

Hösten som gick började det manliga geniet på allvar att ifrågasättas, så dämonregissören Ingmar Bergmans jubileumsår kommer i en prekär tid. Räkna med att inte alla okritiskt kommer att smaska i sig födelsedagstårtan.

Våren är inte en lika intensiv period som hösten i böckernas värld, och de tunga elefanterna tenderar att dansa under årets andra halva. Det är måhända inte den starkaste av vårutgivningar som väntar, men här intill finns ändå tio titlar att se fram lite extra mot de kommande månaderna.

*

10 böcker att se fram emot i vår

”Ingen jämfört med dig” av Jonas Brun

Ett kärleksmöte en varm sommar mellan en vuxen man och en 16-årig pojke får ödesdigra konsekvenser.

”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” av Jack Werner

En bok om ”nätets påverkan på sanningen”.

”Allt är möjligt” av Göran Greider och Åsa Linderborg

Vänsterduon tar sig an populismen som ämne – och försvarar den!

”Den stora utställningen” av Marie Hermanson

En av Sveriges bästa berättare om Jubileumsutställningen 1923 i Göteborg.

”Förlåten” av Agnes Lidbeck

En av 2017 års mest uppmärksammade debutanter är redan nu romanaktuell igen med en berättelse om två systrar som efter ett arv tvingas att konfrontera varandra.

”Under jord” av Don DeLillo

En av de stora amerikanska romanerna kommer i nyutgåva.

”Popkulturens död” av Martin Aagård och Natalia Kazmierska

Två av Sveriges mest namnkunniga kulturjournalister om en värld där en dokusåpakändis blivit USA:s president.

”Själasörjaren” av Christine Falkenland

En kyrkoherde uppsöks av en gammal bekant som ber honom ta hand om hennes begravning.

”Öppna era hjärtan” av Niklas Ekdal

Lagom till valrörelsen ger DN:s före detta politiska redaktör ut en satirroman om svensk politik.

”Inlandet” av Elin Willows

Bland debutanterna ser ”Inlandet” mest lovande ut, en berättelse om en ung kvinna som följer sin pojkvän till en liten ort i Norrlands inland.