Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårfloden kom snabbt och våldsamt

Första eller möjligen andra veckan i juni kommer Storsjöns vattennivå att vara återställd. Trots höga flöden på sina håll kommer inte länet att drabbas av några allvarliga översvämningar.

Annons

Det har varit ovanligt lite snö i fjällen den här vintern. Men plötslig värme följd av ihållande regn har gett häftiga flöden de senaste dagarna.

– Åreälven har legat på ett femårsflöde och likaså Hårkan. Men i Åre har det redan kulminerat och Hårkan kulminerar just nu, säger hydrologen Björn Norell hos Vattenregleringsföretagen.

Som de flesta nog sett så har Storsjön en bit kvar tills vattennivåerna blir lite mer inbjudan för exempelvis båtfolket. Just snöbristen i vinter har gett en liten eftersläpning.

– Under första veckan i juni, eller möjligen den andra veckan, ska Storsjöns vattenstånd ligga på nivåer som kan anses normala, säger Norell.

I Östjämtland är det just nu åka av. Här kommer Indalsälven att kulminera om två, tre dagar.

– Vi kommer inte att se några direkta översvämningar och jag törs lova att alla strandnära stugor kommer att klara sig i år, förklarar Björn Norell.