Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Varför är det inte gjort tidigare?"

Nu utreds stängningen av individ- och familjeomsorgen, IFO, i Ragunda.

Men oppositionspolitikern Bo Bergström (AfR) tycker att något borde ha gjorts åt förvaltningen för länge sedan.

Annons

– Det är alldeles utmärkt med utredningen, men det är alldeles för sent. Varför är det inte gjort tidigare? Någon gång måste Socialdemokraterna lära av historien. Hur dåligt har personalen mått? Och då har jag ändå bara talat med nio stycken tidigare anställda, säger han.

Det var 2004 som Ulla Persson Titelman började som chef för förvaltningen. Hon är numera avstängd, medan kommunen utreder händelsen när IFO stängdes i mitten av oktober.

Bo Bergström är kritisk till att kommunchefer, kommunalråd och politiker i sociala utskottet från 2004 och framåt inte har tagit tag i IFO, trots att de har fått flera signaler om att chefskapet och arbetsmiljön inte har varit bra.

En av signalerna har varit personalomsättningen på förvaltningen. Bo Bergström har själv begärt ut siffror på personalomsättningen på IFO – vilka inte stämmer överens med de siffror som Ulla Persson Titelman har redovisat.

Hur kommer det sig att ni har olika siffror?

– Det kan jag inte svara på, jag tar bara det som jag har fått från personalavdelningen, säger han.

Även ÖP har tagit del av ett dokument som Bergström fått skickat till sig från en tjänsteman på Ragunda kommun.

Enligt det har 29 personer avgångsdatum från IFO sedan september 2005. Av dem är 15 tillsvidareanställningar, varav 9 stycken under de senaste tre åren, den sista så sent som i november 2013.

Resten består av 8 provanställningar, 4 vikariat och 2 allmänna visstidsanställningar.

Bo Bergström säger också att många privatpersoner har överklagat IFO:s beslut. Det borde ha fått det sociala utskottet att reagera, enligt honom.

Dessutom har överklaganden från privatpersoner ibland inte förts vidare från IFO till förvaltningsrätten, enligt Bergström.

Vad vill du ska hända framöver, med IFO och resten av kommunen?

– Att man lägger korten på bordet och inte sopar problemen under mattan, säger han.