Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför är det så tyst i länet om regionfrågan?

En av de största förändringarna för vårt län sedan Axel Oxenstiernas reform på 1600-talet verkar passera utan någon mer omfattande debatt eller information ut till allmänheten. 

Tystnaden från oppositionen är också illavarslande. De landstings- och kommunalråd, som medverkade till förslaget att vårt län ska bilda region med Sundsvall och Ånge, verkar ovilliga att precisera vad en sammanslagning och därmed vilka konsekvenser eller fördelar det skulle medföra för vårt län. (Ett typexempel är oviljan från landstingsledningen att diskutera och utreda det snart akuta behovet av att bygga ett nytt sjukhus här i länet, förrän sammangåendet med Sundsvall är klart.)

Det har ju tidigare varit omöjligt att få alla våra åtta kommuner att enas om att bilda ett enda kommunförbund för hela Jämtlands län. Något som skulle ha stärkt länet inför att eventuellt nu ingå i en större region. Varför nu denna litet uppgivna omsvängning?

Det känns dessutom långt ifrån förtroendeingivande när vårt landstingsråd lovade att Härnösand skulle få den nya länsstyrelsen om de går med i den så kallade Mittregionen. 

Länsstyrelsen är, som de flesta vet, statens egendom och som ingen annan än riksdag och regering kan bestämma om. Vad blir nästa institution som vi avhänder oss till kustregionen? Lasarettet! Universitet! Framtiden kommer att ge svaret!

Vårt län har många gånger genom åren fått avhända oss verksamheter till kustregionen utan några större protester från vare sig allmänhet eller våra politiker. Utan att svartmåla så kan man, med stöd av historien, se ett scenario där detta nu fortsätter och leder till en allvarlig utarmaning av inlandet, utan protester och debatt.

Jämtarna beskylls ofta för att inte bry sig så mycket om politiska beslut bara beslutsfattarna har rött förtecken.

Kanske är det för stor andel länsbor som enbart är intresserade av det de själva får att stoppa i plånboken och munnen! Kanske kan detta, lite överdrivet sagt, vara en av orsakerna till den nästan totala tystnaden och till synes liknöjdheten inför vad som kommer att hända med vårt län. Eller?

Med tanke på alla olika regeringars svaga intresse hitintills för Norrlandsfrågor, och då främst Norrlands inland, så skulle ett bildande av en enda Region Norrland bättre stärka vår möjlighet att påverka regering och riksdag för en, i jämförelse med övriga Sverige, rättvisare utveckling för hela Norrland.