Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför behöver Östersund ett kulturhus/konserthus?

Det korta svaret på rubriken är: för att stadens professionella musiker/filmare/producenter/skådespelare/regissörer/skribenter/dansare och bildkonstnärer behöver en naturlig samlingsplats.

Det skulle levandegöra stadskärnan och vara till nytta för alla Östersunds kulturkonsumenter.

Det längre svaret handlar om regional attraktionskraft och det är minst lika viktigt. Om Östersund tänker sig att arrangera stora evenemang framgent - om vi ska bli en "evenemangsstad" (som det står i tillväxtavtalet) - ja, då måste vi höja ribban avsevärt när det gäller de kulturella arenorna.

När vi får besök av nationella och internationella dignitärer (och även "vanliga" turister) räcker det inte att peka utöver fjällen och utbrista: "Se så vackert det är!"

När det regnar eller är 25 grader kallt måste vi kunna bjuda in våra gäster till ett levande och intressant vardagsrum; ett kulturhus/en konsertarena där vi kan arrangera allt ifrån teateruppsättningar och soaréer till rockkonserter och dokumentärfilmsfestivaler.

Det går inte att fösa in dem i A-hallen, eller ens PB-hallen, och tro att de ska tycka att det känns särskilt spännande.

Det gör vi ju inte ens själva.

Efter Daniel Kindbergs utspel om att sponsra Startskott med en förstudie har det höjts röster om att Kindberg och PEAB bara är ute efter att få nya projekt till Stadsdel Norr och att Daniel Kindberg kommer att snurra upp oss naiva kulturarbetare lätt som en plätt. Vi förstår farhågorna. Men även kulturarbetare kan vara slipade. Vi är inte dummare än att vi förstår att Daniel Kindberg har ett uppdrag som entreprenör och stadsdelsbyggare, fast i nuläget väljer vi att ta en helt öppen diskussion med honom. Oavsett motiv har Daniel visat stort mod som tagit det här initiativet.

Han agerar som en smart och modern företagsledare. Han sträcker ut en hand till kulturen. Han erbjuder sig att hjälpa till och föra en dialog; lära sig saker.

Tyvärr en ganska ovanlig inställning i hans kretsar.

Vi vill även påpeka att många, många andra anmält sitt intresse för att hjälpa till med den här galan. Uppslutningen är fantastisk och vi ska göra allt för att lyssna på alla förslag om hur den ska kunna genomföras. Om det tar lite tid att få respons beror det på att vi som jobbar med Startskott jobbar helt ideellt och först måste försörja oss som musiker och skribenter innan vi kan ta itu med resten. Vilket vi å andra sidan gör med glädje.

Att arbeta med kultur är intressant och dynamiskt. Östersunds kulturliv vimlar av kunniga och nytänkande företagare och producenter, och det är också inom konsten, litteraturen, teatern, filmen och musiken de stora, samhällsutvecklande diskussionerna förs.

Låt oss därför arbeta gemensamt för att skapa en värdig arena för dessa diskussioner.

Det behöver inte vara ett skrytbygge i miljardklassen. Det behöver inte vara nåt man kan se från rymden. Men det ska vara en modern, levande byggnad där innehållet är överordnat arkitekturen.

Östersund är en fantastisk kulturstad. Det är dags att vi börjar utnyttja den resursen, både internt och ur ett nationellt marknadsföringsperspektiv!

Katarina Åhlén

Björn Höglund

Jens Ganman

Martin Kjellerstedt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel