Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför får vi inget regionalt stöd?

debatt Varför väljer regionförbundet bort Sisu, Idrottens utbildningsförbund? I landets övriga 20 Sisu-distrikt stödjer regioner och landsting verksamheten.

Sisu Jämtland Härjedalen får inget regionalt stöd. Det är som att säga nej till demokratisk skolning genom idrotten och vidare till kunskaper som kan utveckla verksamhet som syftar till fysisk aktivitet för barn och unga.

Konkret innebär det samhälleliga stödet från kommuner och regionförbund att dessa medel också kan växlas upp med de Idrottslyftspengar som vi har ett statligt uppdrag att fördela.

Detta har bland annat gett Alsen IF 400 000 kronor,Rätans IF 230 000, Östersunds Budo-Kai 350 000 och Stugun BK 300 000 kronor. Distriktets föreningar har de senaste fem åren fått cirka 9 miljoner från Idrottslyftet.

Med ett fortsatt uteblivet stöd från regionförbundet minskar föreningarnas möjligheter att ta del av Idrottslyftmedel. Bokstavligt talat så minskar resurserna till idrottsverksamhet för barn och ungdomar.

På samma sätt påverkar ett minskat stöd till Sisu länets framgångar med stora idrottsarrangemang. Utan utbildade ledare och funktionärer så hotas kvaliteten i idrottsliga arrangemang.

De senaste åren har idrottsrörelsens utbildningsbehov gjort att Sisu:s verksamhet vuxit. Dock har inte det ekonomiska samhällsstödet ökat i samma takt.

I ett statligt perspektiv får Sisu i snitt 98 kronor per studietimme, medan snittet för övriga studie- och bildningsförbund är 150 kr. Detta kan kompenseras genom att regionförbundet stödjer vår verksamhet.

I dag måste vi prioritera våra insatser. Utan ett berättigat stöd från regionförbundet och kommuner tvingas vi prioritera vår verksamhet till orter där det bor flest människor, vilket drabbar distriktets ytterområden. Här kan verkligen regionförbundet göra skillnad.

Vi har två frågor riktade till er politiker:

1) När den nya folkbildningsförordningen togs så är det klarlagt att samtliga studieförbund inklusive Sisu har samma uppdrag från riksdagen. Regionförbundets ordförande Robert Uitto (S) har tidigare hävdat att Sisu inte har samma uppdrag som övriga studieförbund. Är detta en uppfattning som delas av samtliga socialdemokrater och av övriga politiska partier?

2) Sisu har under det senaste åren haft en dialog med regionförbundet i frågan. Senast i december 2013. Robert Uitto lovade att återkomma i februari detta år, där han bland annat sa sig se en lösning som skulle ge oss det vi behövde. I skivande stund har inte Uitto återkommit, trots att vår styrelse skickat en påminnelse till Uitto i början av juni.

I avvaktan på Uittos svar undrar vi nu om några andra partier ser en lösning på denna fråga? Bör Sisu:s studie- och bildningsverksamhet ha ett stöd i paritet med stödet till andra studieförbund sett till verksamhetens omfattning?

Idrottsjämtland vill gärna före valet veta hur ni politiker ställer er i dessa frågor.

Styrelsen Sisu Idrottsutbildarna Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel