Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför kan vi inte rösta med mobilen?

På lördag drar årets Melodifestival i gång – fyra deltävlingar med 32 bidrag ska kokas ned till en andra chans och sedan final i Friends arena 8 mars.

Tonårsidolen Yohio från Sundsvall sjunger sitt bidrag redan i första omgången, och i en enkät som SVT låtit göra svarar de flesta artister att just den späde 18-åringen Yohio är den konkurrent de fruktar mest.

Förra året kom Yohio tvåa och var svenska folkets favorit före Robin Stjernberg, som ju rodde hem hela klabbet och därmed var den första andrachansaren som lyckades med den bedriften.

Hur det kommer att se ut framför tv:n vet vi. För i alla sammanhang där vi träffas och upplever saker tillsammans ska ju den smarta mobilen halas fram och sedan sitta som fastlimmad i handflatan, medan fingrarna på den andra handen hela tiden hovrar beredda ett par centimeter ovanför pekskärmen, för att riktigt vara på hugget när det blir åka av.

Yohios kläder, hans smink och frisyr, sången och Yohios sätt att sjunga den, bandet på scenen och programledarnas presentation och deras frisyrer och kläder – allt, allt, allt kan kommenteras på Facebook och Twitter, på Instagram och Snapchat.

Vi kollar mejlen och sms:en och messenger, för även om vi själva kanske inte alltid har något djupsinnigt att delge världen så finns det ju massor av andra som har det, och det vill man ju för allt i världen inte missa!

En brittisk undersökning visar att unga vuxna mellan 18 och 24 år inte låter det gå mer än 9 minuter och 50 sekunder innan de kollar telefonen, och 25–34-åringarna väntar bara 5 sekunder längre. Det finns ingen anledning att tro att vi i Sverige skulle fingra mindre på våra telefoner, snarare tvärtom – Sverige är ett land som ligger i digital framkant och vi omfamnar gärna ny teknik.

Allt sedan Apple lanserade sin Iphone 2007 och tvingade konkurrenterna att följa efter, har världen inte varit sig lik. Varhelst det finns ett hyfsat fungerande mobilnät, så nog sitter det någon där och hänger med näsan över en pekskärm, om inte annat för att kolla om det inte går att komma ut på nätet nu då. Den globala gamnacken känns ögonblickligen igen i alla kulturer.

Dessa miljarder uppdateringar och aviseringar som dyker upp över jordklotets alla skärmar har blivit ett digitalt knark som vi inte kan få nog av.

Med tanke på allt detta är det fullständigt ofattbart att vi detta supervalår, med val till Europaparlament, riksdag, landsting/region och kommun, förväntas fysiskt masa oss iväg till vallokaler och där lägga anakronistiska valsedlar av papper (!) i kuvert (också av papper!).

Det här kändes kanske nytt och fräscht 1921, när den allmänna rösträtten även började gälla för kvinnor, men 2014? Skulle inte tro det.

Det mest omvälvande som hänt är att vi med pennor kan sätta ett kryss framför den kandidat vi gillar särskilt mycket, men det är gräsligt långt från tummen upp på Facebook.

Valdeltagandet sjunker ständigt, och vill man få in ungdomar i politiken och få dem att fatta att även deras röster räknas, då måste Valmyndigheten landa i samtiden.

De politiska partierna satsar stenhårt på de sociala medierna i årets valrörelse, och den tiden är länge sedan förbi när allmänna val sågs som något högtidligt, när far tog på sig slips och hatt och stegade iväg till Folkets Hus för att med glädje och stolthet göra sin demokratiska plikt.

På söndagar vill vi chilla i soffan. En skojig röstningsapp är precis vad vi behöver, gärna en där man i realtid kan se hur det röstas i stadsdelen där man bor, och där vi kan kommentera Reinfeldts frisyr och Löfvens kostymer. Helst med något spel också, kanske i stil med Candy Crush, fast där godisbitarna ersatts med riksdagsmandat. För 7 spänn kan man köpa talmannens klubba och dunka loss utjämningsmandat.

FRA (svenskt) och NSA (amerikanskt) vet ju ändå det allra mesta om oss, så det där med valhemlighet som absolut inte får yppas känns rätt så passerat.

Kan man bara få med Yohio på något hörn också har det här alla chanser att bli en jättesuccé, för vi gillar ju att rösta och lajka och ge tummen upp och kolla vad alla andra tycker.

Som de brukar tjuta i Melodifestivalen: Kom igen nu Sverige, ni kör vi!