Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför kännsdet såskämmigtibland?

/

Annons

Tänk dig att du ska berätta om ditt skolarbete för klassen. Du är nervös, och precis när du ska börja prata råkar du släppa en fis. PINSAMT! Alla skrattar och du blir alldeles varm och röd och önskar att du kunde spola tillbaka tiden – eller i alla fall försvinna från jordens yta.

Kroppen kan reagera på olika sätt när vi skäms. En del blir röda i ansiktet, en del svettas och en del blir snurriga i huvudet. Men alla människor gör bort sig och skäms någon gång. Men varför? Vi frågade forskaren och psykologen Katja Claesson.

– Det är en medfödd känsla som finns för att vi människor ska kunna anpassa oss till andra människor när vi umgås. Man skulle kunna säga att skam-känslan hjälper oss att se oss själva genom andras ögon. Det fungerar som en stoppsignal som hejdar oss. Det är därför det är så svårt att se andra människor i ögonen när man skäms.

– Vi skäms när det händer saker som krockar med vår bild av oss själva. När det inte blir som vi tänkt oss. Ett exempel är om du sitter på toaletten. Då tror du förstås att du ska vara själv där, ingen ska se dig. Men om någon plötsligt rycker upp dörren, och ser dig med byxorna i knävecken och rumpan bar, blir det väldigt pinsamt. Det är för att du hamnar i en situation du inte hade planerat och inte vill vara i.

– Vi skäms också om vi tar mod till oss och gör något svårt, som till exempel att fråga chans. Om personen svarar nej kan det bli pinsamt för att man visat sina känslor, men inte fått det svaret man hoppats på.

– Det beror på att föräldrarna är en del av vår identitet. Man skulle kunna säga att de är en liten bit av oss. Den biten har man ingen kontroll över. Alla skapar en bild av sig själv, och då kan man tycka att det är pinsamt om föräldrarna inte stämmer in i den bilden.

– Det beror på att människan är ett flockdjur och att vi är empatiska, alltså att vi kan känna med andra. Precis som att man lätt börjar skratta när någon skrattar, så smittar skammen för man tänker sig in i personens situation.

– Nej, det går inte att undvika helt. Men genom att skämta om att man själv gjort bort sig kan det kännas lite bättre.

Mer läsning

Annons