Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför monterades lyktstolparna ned?

Under sommaren har någon, troligtvis Östersunds kommun, monterat ned lyktstolparna utefter Norra Åsvägen, mellan Semsåsågen och bensinmacken. Hur tänkte man här?

Sträckan, som går mellan Östersems bostadsområde och elljusspåret, är visserligen inte lång, en knapp kilometer, men livligt trafikerad av gångtrafikanter och cyklister. Vart tänkte man att dessa ska ta vägen?

Tänkte man att alla gångtrafikanter från Ås, Byskogen, Sånghusvallen och Brittsbo inte har anledning att färdas längre än till Semsåsågen, där gång- och cykelbanan tas slut?

Förväntar man sig att alla cyklister ska ta vägen ned mot sjön och så småningom ta cykelbanan förbi Göviken in till stan? Detta kanske är relevant för cyklister som har slutdestination längs Köpmangatan eller Strandgatan, men alla andra som ska längre upp i stan?

Ska de ta omvägen genom centrala Lugnvik? Cyklister tenderar ju att undvika onödiga hinder som uppförsbackar och omvägar.

Och alla gångtrafikanter? Deras slutdestination är ju i allmänhet bensinmacken, som ju är den enda livsmedelsaffären inom en halv mils radie, eller elljusspåret eller fotbollsplanen.

Norra Åsvägen är ju numera också hastighetsbegränsad till 50 km/timme, vilket ju indikerar att det kan finnas oskyddade trafikanter där.

Tyvärr är det så att folk ju inte alltid gör som det är tänkt, och det skulle vara bättre om samhällsplaneringen utgår från hur människor tänker och fungerar.

Än så länge är det ljust på morgnarna och rätt länge på kvällarna, men jag bävar för de mörka höstkvällarna när det regnar, när mörkklädda gångtrafikanter eller cyklister utan vare sig lyse eller reflex uppehåller sig på vägen. Man får bara hoppas att bilisterna upptäcker dem i tid.

Bekymrad gångtrafikant, cyklist och bilist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel