Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför reser kyrkan till USA?

I månadsskiftet april-maj gör Härnösands stift en studieresa till USA där man ska besöka olika kyrkor i det stora landet.

En delegation bestående av biskop Tuullikki Toivunen Bylund, kontraktsprostarna i stiftet, bland annat Peter Forsberg, prost i Östersunds kontrakt, samt ett antal tjänstemän ingår i resan.

Syftet är att bekanta sig med hur man är kyrka i USA, vilka utmaningar man där står inför och hur man arbetar för att behålla sina medlemmar. Resan är budgeterad till 300 000 kronor.

Jag har inget emot att man reser och ser sig om, det är lärorikt. Men att göra denna resa ter sig för mig som överkurs. Stiftet har uppenbarligen god ekonomi. Dessa medel bör användas på annat sätt.

Delar av kostnaden skulle ha kunnat användas för att skicka ut en enkät till de medlemmar som av olika anledningar utträtt ur Svenska kyrkan och förhöra sig om skälen varför, och i förlängningen marknadsföra den egna kyrkan för att återfå så många som möjligt av de gamla medlemmarna.

Denna resa har redan nu satt sina spår på så sätt att flera bekanta till mig nu lämnar Svenska kyrkan. Således inte bara en kostnad för resan utan också minskade intäkter för framtiden.

Rolf G. Swedbergh (C) kyrkopolitiker (C) i Frösö Sunne Norderö församling, ersättare i stiftsfullmäktige

SVAR FRÅN SVENSKA KYRKAN:
Härnösands stifts biskop gör vart tredje år en studieresa med kontraktsprostarna. I år går resan till New York för besök hos olika kristna samfund, på Kyrkornas världsråd och Förenta Nationerna (FN).
Resan till New York finns beskriven i stiftets verksamhetsplan, liksom andra planerade resor. Verksamhetsplanen som bildar underlag för budgeten, antogs enhälligt av stiftsfullmäktige i november 2013. Ingen nomineringsgrupp reserverade sig mot New Yorkresan i fullmäktiges beslut.
Kajsa Åslin
pressekreterare Härnösands stift

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel