Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför så bråttom med beslut om Ope skola?

Under sammanträdet i barn och utbildningsnämnden 23 november, beslutade nämndens majoritet – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, med ordförande Björn Sandal (S) i spetsen – att flytta eleverna från Ope Skola, årskurs 1–5 till skolan i Ängsmon.

Annons

Vi i Centerpartiet motsätter oss detta beslut. Detta är för det första inte ett beslut som vi anser ska tas i nämnden, eftersom frågan har stor påverkan och betydelse för kommuninvånares vardag. Centerpartiets ledamöter lade därför ett tilläggsyrkande på mötet att ett beslut i frågan ska fattas av kommunfullmäktige. Detta förslag röstades ner av majoriteten.

Utifrån vårt synsätt vill vi bygga verksamheten med hänsyn till skolelevernas behov och att undervisningen ska ske så nära individen som möjligt.

Vi delar uppfattning med Ope skolas vänner, en förening där många föräldrar till barn på skolan ingår, att det är verksamheten som är det viktiga och som vi ska lägga vår energi på. Skoldebatten ska inte handla om kvadratmeter per barn, utan utbildningen, innehåll och kvalité.

Barn- och utbildningsnämnden har inga besparingskrav på Ope skola. Det hela handlar om att det inte finns några medel avsatta för investeringar i budgeten för 2012. Det saknas helt enkelt pengar. Det finns inte heller utrymme i budgeten för den kommande hyreshöjningen som en renovering av lokalerna skulle rendera i.

Men vi kan inte acceptera att skolor läggs ned eller ”överförs” till andra skolor utan att vi har en långsiktig, övergripande investeringsplan för kommunens skolor.

I fallet Ope handlade det om att majoriteten snabbt ville se över lokalbeståndet i kommunen för att konstatera att det finns ytor i Ängsmon som inte utnyttjas.

Vips så fyller de styrande på med elever från Ope och så försvinner ett kommande investeringsbehov.

Vi motsätter oss ett sådant förhastat beslut som skett i nämnden och efterfrågar en undersökning om detta verkligen kan ge en långsiktig effektivisering av kommunens kostnader för skolan.

Centerpartiets hållning är att arbeta för en långsiktig, genomtänkt skolpolitik som gör skolorna i vår kommun mera attraktiva!

Anna Magnusson, C,
Bogna Wojtkiewicz Adolfsson, C,
Bertil Jonsson, C,
Per Leijon, C,

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel