Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför så mycket sport, Thomasson?

Just när det är högsäsong för skidskyttet i Vinterstaden Östersund passar vi på att pricka in ett möte med Karin Thomasson (MP), kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Hon talar sig ofta varm för kulturdelen, men i praktiken har nästan alla satsningar gått till idrotts- och fritidsdelen de senaste åren. Mellan 4 ögon ställer vi frågan varför.

Skulle du kalla Östersund en kulturstad?

-Nej, det låter väldigt pretentiöst, men det är en stad full av kultur.

Siffror från SCB visar att Östersund satsar minst pengar per person och år på kultur i länet, ungefär 900 kr?

-När det gäller jämförelser med övriga länet är det inte så konstigt. Nästan allt är dyrare per person och år på mindre ställen. Vad som är allvarligare är att vi satsar mindre än kommuner som konkurrerar med, till exempel Sundsvall, Ö-vik, Umeå, Gävle och Falun.

Men du har ju ett ansvar för att det är så. Varför är satsningarna så låga?

-Det finns många skäl till det. Alla kommuner satsar mer på idrott än kultur, det är inget som är speciellt för oss, utan beror på anläggningskostnaderna. Att det ser ut som det gör just i Östersund beror på att vi inte på lång tid har gjort någon större satsning på kulturområdet. Och jag har inte lyckats argumentera för att kultur- och fritidsnämnden ska få mer pengar i konkurrens med allt annat.

Beror det på att du inte är bra på att argumentera, eller finns det ett motstånd mot kulturfrågorna i övriga ledningen?

-Det beror väl på att det finns andra saker som anses viktigare.

Men är det inte alltid så att det finns andra saker som anses viktigare än kultur?

-Jo, så är det. Och jag tror att alla kulturpolitiker sitter med samma dilemma. Kulturen kommer oftast i sista hand.

I juni presenterade Fastighetsägarna en lista över Sveriges mest kulturella städer, rangordnade efter invånarnas kulturvanor. Östersund kom på plats 27 (av 34). Vad säger det dig?

-En anledning till att vi hamnar långt ner är att det inte finns någon konsertlokal, vilket betyder att vi inte har det konsertutbud som finns på andra ställen. Men jag tror också att vi inte har hängt med riktigt när Östersund har ändrat karaktär från militärstad till en annan typ av stad. Nu har vi bland annat människor som jobbar på statliga myndigheter och som flyttat hit från storstäderna. De är vana vid ett större kulturutbud. Så att ha ett bra utbud är nödvändigt för att folk ska vilja bo här.

Kultur har blivit hårdvaluta i städernas kamp om de skarpaste hjärnorna. Så står det i Fastighetsägarnas rapport. Det har man ju pratat om i många många år. Varför tar inte politikerna i Östersund till sig det?

-Jag gillar inte när man pratar om politiker eller kommunledningen så generellt.

Men vem ska man ställa frågan till då?

-Om du bara visste hur mycket jag tjatar och bråkar om det där… Men nu har vi kommit så långt att vi håller på med kulturhusutredningen. Vi hade ju också Färgfabriken Norr här och samtidigt pågick diskussionen om Björntanden – men när de projekten lades ned 2009 gick luften ur på något sätt. Det vi hade börjat jobba med då var skidstadion – och där ser man ju resultat.

Du har ju ett genuint kulturintresse, visioner och pratar gärna om de här frågorna. Men inom din nämnd har merparten av investeringarna ändå gått till idrotts- och fritidsverksamhet och nästan inget till investeringar i kultur?

-Ja. Det var väl biblioteksbussen vi satsade på senast.

Hur nöjd känner du dig med det?

-De investeringar som gjorts nu, både på Östberget och skidstadion, var på gång redan innan jag började. Vi har dessutom investerat i Storsjöbadet . Och när det gäller den nya arenan fanns både ett behov och stor vilja att genomföra investeringen.

Men känns det inte kluvet för dig när du kanske hellre skulle vilja satsa på något annat?

-Jag tänkte att ju snabbare vi investerar i arenan, desto snabbare kan vi börja jobba med kulturen. För det hade aldrig gått att ställa arenan mot ett kulturhus.

…För att?

-Då fanns det verkligen ingen uppställning för ett kulturhus och då hade man dödat den idén på en gång. Nu när man ser hur bra arenan blir för så många, inte minst gymnastiken, så känns det jätteroligt. Men nu har vi i nämnden varit väldigt tydliga med att nu blir det inget mer förrän vi har investerat i kulturen.

Vad är det du ser framför dig?

-Att vi gör något av biblioteksbyggnaden.

Vilket tidsperspektiv har du?

- Om jag är optimist kanske om fem år. Om jag är realist kan det dröja längre. Jag förstår att folk är otåliga, men när en fråga är helt ny för så många tar det tid. Det har funnits många hinder att undanröja för att få folk att förstå att kulturhus är en viktig fråga, bland annat bland politiska kollegor och tjänstemän. Men jag ser ändå att det går framåt. Visst kommer det fortfarande att finnas folk som tycker att jag gör alldeles för lite – men det finns också de som säger att om inte jag drivit det här så hade vi inte kommit ens så här långt.

Blir det en valfråga?

-Vi Miljöpartiet hade den som valfråga redan 2010 och vi kommer att driva den ända tills vi har ett kulturhus. Nu har jag dessutom draghjälp, eftersom det är så många kulturarbetare som talar för det. Men jag skulle också önska att alla som suttit på hårda kyrkbänkar och lyssnat på en fin konsert träder fram och kräver en värdig konsertlokal. För om vi bygger ett kulturhus så gör vi ju det för medborgarnas skull.

Till helgen är det världscup i skidskytte. Ska du gå dit och kolla?

-Ja, jag tycker det är otroligt spännande och så är det ju sådan härlig stämning på skidstadion.

Kulturhus